НОВИНИ

Наградиха ученици от Класическата гимназия

За втора година учениците от Националната гимназия за древни езици и култури бяха наградени за успешно завършен летен археологически стаж. По време на изучаването на форума Антична Сердика, учениците са се натъкнали на интересни находки и са имали възможността да изследват различни предмети от древността.

Тереза Ставрева
от Тереза Ставрева
20:31, 26.08.2016
Чете се за: 00:42 мин.
Още

Дванадесетокласникът Йордан Цанов за първи път стъпва върху археологически разкопки. Той е част от екипа, който е открил две монети от Османския период по време на проучванията.

Йордан Цанов
"Много е вълнуващо. Едно такова иманярско усещане е, че си открил нещо, което е старо и много ценно и същевременно не е иманярско, защото археологията е наука и всичко това се събира и се изучава."

Училище с дух и традиции. Така нейният основател и дългогодишен директор Гергина Тончева определя Класическата гимназия.

Гергина Тончева
"Затова днес съм тук с тях и сред тях, това е хубавото, че те продължават духа на училището."

Традицията продължава Радослав, който е възпитаник на Класическата гимназия. Неговата мисия е да предаде на младите си колеги своя опит и любопитство към всичко, което би могло да разкрие миналото.

Радослав Илиев
"Тази година имаме дори ученици, които са току що влезли в гимназията, не са започнали дори първия си учебен ден, но вече са на работа, т.е. те сега тепърва ще влязат в гимназията, ще усетят академичния дух, но те вече са били на терен и са усетили археологическия дух.

За учениците, тази година разкопките са по-специални, тъй като са в памет на проф. Богдан Богданов. Той е първия учител по старогръцки и култура в гимназията и е основател на Нов български университет.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Мобилна екостанция следи въздуха във Враца
Мобилна екостанция следи въздуха във Враца
Ще остане ли наследството на Кудоглу само в архивните папки
Ще остане ли наследството на Кудоглу само в архивните папки