Приказна история, която заплени публиката и критиците, спечели голямата награда "Златен лъв" на кинофестивала във Венеция. Режисьорът на филма Гийермо дел Торо, който за първи път се пробва в този жанр, каза: "Ако човек не се отказва от вярванията си, от онова, в което вярва, може да направи каквото пожелае." Ето още от наградите на 74-ото издание на най-стария кинофестивал в света.

Филмът "Формата на водата", който обра овациите на публиката във Венеция, разказва за няма чистачка, която се влюбва в странно създание амфибия. "Това е ода за различията и антидот срещу цинизма", каза мексиканският кинорежисьор Гийермо дел Торо, чиято творба получи голямата награда на кинофестивала.

Гийермо дел Торо, кинорежисьор: Искам да посветя наградата на всички млади мексикански или латиноамерикански режисьори, които мечтаят да заснемат нещо във фантастичния жанр, но им е казано, че това е невъзможно. Възможно е.

Голямата награда на журито, спечели "Фокстрот" на израелеца Самуел Маоз. Филмът "До попечителството" донесе на младия френски режисьор Ксавие Льогран две награди - за дебют и за най-добър режисьор.

Купа "Волпи" - наградата за най-добър актьор, получи палестинецът Камел ел Баша за ролята му във филма "Оскърблението" на ливанския режисьор Зиад Дуейри.

Камел ел Баша, актьор: Нямаше да съм тук, ако хората в Палестина не ме бяха гледали в театъра цели 30 години.

Британката Шарлот Рамплинг бе отличена като най-добра актриса за ролята си във филма "Хана" на Андреа Палаоро.

Шарлот Рамплинг, актриса: Трогната съм. Вълнуващо е, че получавам награда в Италия, която е за мен източник на вдъхновение.

Венецианската Мостра открива сезона на фестивалите и наградите.

Филмът "Формата на водата" е големият победител на кинофестивала във Венеция

Филмът "Формата на водата" е големият победител на кинофестивала във Венеция

"Формата на водата" на мексиканския режисьор Гийермо дел Торо спечели голямата награда "Златен лъв" на 74-тото издание на кинофестивала във Венеция.