НОВИНИ

Раздадоха стотните награди "Пулицър"

Наградите "Пулицър" - най-високото отличие в американската журналистика бяха присъдени за стотен път. Церемонията по обявяване на носителите се състоя в Колумбийския университет.

bnt avatar logo
от БНТ
07:06, 19.04.2016
Чете се за: 00:47 мин.
По света

Вестник "Ню Йорк таймс" спечели "Пулицър" за най-добър международен репортаж за отразяване на тежкото положение на жените в Афганистан. Агенция "Асошиейтед прес" получи наградата за журналистика в служба на обществото за разследване на трудовите злоупотреби в индустрията на морските храни. "Вашингтон пост" пък беше отличен за национален репортаж за създаването на национална база данни за това колко често и защо полицията в Съединените щати стреля, за да убива.

В категорията за фотография призът беше поделен между агенция Ройтерс и "Ню Йорк таймс" за снимки за мигрантската криза в Европа и Близкия изток. Вестниците "Тампа Бей таймс" и "Сарасота хералд-трибюн" бяха наградени за разследваща журналистика за тяхна история за психиатричните болници във Флорида. Сред лауреатите в категориите за литература се нареди и бестселърът на Джоби Уорик "Черните знамена: възходът на Ислямска държава", която разказва историята на един от основателите на джихадистката групировка.

;

Наградата "Пулицър" носи името на американския издател Джоузеф Пулицър. Той, освен с ежегодния приз, е известен с масовото разпространение на "жълтата" журналистика, както и въвеждането на рекламни пространства в ежедневния печат. Издателят е и един от основните двигатели зад кампания за запазване на Статуята на Свободата като символ на Ню Йорк в началото на 20-ти век, когато местната власт е искала да я премахне. Първите награди "Пулицър" са раздадени на 4 юни 1917 година и оттогава се присъждат в 21 категории. Всеки лауреат получава 10 хиляди долара и сертификат.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ограничават движението на тирове заради ремонта на Аспаруховия мост
Ограничават движението на тирове заради ремонта на Аспаруховия мост
Пристигна единият от корабите, които ще търсят нефт и природен газ в Черно море
Пристигна единият от корабите, които ще търсят нефт и природен газ в Черно море