НОВИНИ

Накъде върви Белгия след оставката на премиера?

В Белгия преобладава мнението, че подадената оставка на премиера Шарл Мишел е в интерес основно на крайните политически сили в кралството. Пет месеца преди парламентарните избори Белгия е без правителство. Политическото й бъдеще зависи от решението на крал Филип за оставката на Мишел.

Емилия Запартова
от Емилия Запартова
18:31, 19.12.2018
Чете се за: 00:37 мин.
По света

Белгийският премиер Шарл Мишел подаде своята и тази на дясноцентристкото правителство оставка след дебат в парламента. Преди девет дни фламандските министри от кабинета напуснаха заради несъгласие с пакта за миграцията. Мишел призова опозицията да го подкрепи по различни въпроси, но не беше чут, както той сам се изрази.

Шарл Мишел, премиер в оставка на Белгия: Оценявам ситуацията и вземам решение да подам оставка и да се срещна с краля незабавно.
;

Роденият в Намюр, 42-годишен адвокат, е в политиката от 18-годишен. Оглавява широка коалиция през 2014г.. Мандатоносителят й "Нов фламандски алианс" предизвика кризата като изтегли министрите си заради пакта от Маракеш, който Мишел подписа и сега Алиансът е готов на предсрочни избори. Френскоезичните опозиционни социалисти пък готвиха вот на недоверие към премиера.

Критиците на Мишел смятат, че кабинетът не се е справил с понижената покупателна способност, високите данъци и акцизи върху горивата, влошените условия за пенсиониране.

Според белгийски издания, подронването на доверието в умерените политици тласка избирателите към крайните десни и леви формации. Някои дори говорят за евентуално неуправляема държава.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
САЩ изтеглят военните си от Сирия
САЩ изтеглят военните си от Сирия
В София ще има детска многопрофилна болница, реши кабинетът
В София ще има детска многопрофилна болница, реши кабинетът