НОВИНИ

Как се стигна до концесията за "Силистар"

Правителството подписа днес договор с компанията "Шел" за търсене и проучване на нефт и природен газ в т.нар. "Блок 1-14 Силистар" - в дълбоките води на Черно море. Къде се намира находището и какво се очаква от компанията, спечелила концесията?

Милена Кадийска
от Милена Кадийска
13:52, 23.02.2016
Чете се за: 01:40 мин.
У нас
стигна концесията силистар

„Блок 1-14 Силистар” представлява акватория в Черно море, с обща площ близо 7 000 квадратни километра - приблизително с големината на Софийска област. Най-северната точка на находището се намира източно от град Бяла (над Несебър), южният край преминава над Резово – границата ни с Турция, а в северозападната си част акваторията за изследване се намира на километри южно от нос Емине. Находището носи името на защитената местност в Странджа, но не е ясно по какви причини е кръстено така.

В "Силистар" за правени проучвания за нефт и газ още преди повече от 25 години. Обща и специфична сеизмика е правена активно през 90-те години на миналия век. Частични проучвания на находището имаше и през 2002-2007 г.

Проучването на блок „Силистар“ е от водещите условия за гарантиране на енергийна сигурност и независимост на страната ни. Ако се окажат верни очакванията на експертите за залежи от газ и нефт в района, България може да се превърне в конкурент на износ на газ. Стартирането на конкурсите за концесия на находищата в акваторията на Черно море бе едно от първите решения на правителството в енергийната сфера.

Големи очаквания страната ни има за блока "Хан Аспарух", на границата ни с Румъния, който в момента се проучва за природен газ и нефт от френската компания "Тотал". Диверсификацията у нас трябва да дойде също от Галата -"Силистар", от Азербайджан, от терминала за втечнен газ в Гърция и от руския газ, който също трябва да стигне до газоразпределителя ни "Балкан."

През 2011 г. страната ни вече веднъж подписа договор за концесия за блок "Силистар". Спечелилата фирма "Ледербел БГ" се оказа, че няма никакъв опит в търсенето на каквито и да било подземни богатства и не бе ясно откъде ще намери, нужните тогава, 200 млн. евро за извършването на сондажите. Фирмата бе свързана с Красимир Георгиев, замесен в скандала с подслушването на бившия енергиен министър Румен Овчаров и шефа на следствената служба Ангел Александров за корупция в столичната топлофикация. По жалба на останалите трима участници в конкурса, изборът на "Ледербел" бе отменен от Върховния административен съд.

Подписаният днес договор с британско-холандската компания "Шел" е за срок от 5 години, с опция за удължаване два пъти с по две години. Компанията трябва да вложи в проучванията 18,6 млн. евро (без ДДС) и да плати на държавата 4,9 млн. евро бонус при подписване на договора.

"Шел" ще извърши 2-D и 3-D сеизмични проучвания. Офертата на компанията включва и опция за сондаж. В предложената работна програма на компанията са включени мерки за опазване на околната среда, човешкото здраве и културните ценности.

Вече 30 години "Шел" е лидер в дълбоководното проучване и добив и има повече от 20 големи дълбоководни проекта. Компанията познава добре черноморския регион, тъй като неотдавна извърши дълбоководен проучвателен сондаж в блок на Турция в Западно Черно море.

Срещу договора скочиха еколозите. Веднага след подписването на концесията от "Грийнпис" - България изказаха притесненията си, че Южното ни Черноморие ще бъде застрашено заради сеизмичните проучвания. От организацията настояха за широко обществено обсъждане, пълна оценка за въздействие върху околната среда и активно въвличане на местната общност в решението.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Пентагонът представя доклад за Гуантанамо
Пентагонът представя доклад за Гуантанамо
Марк Зукърбърг подкрепи Епъл в спора с ФБР
Марк Зукърбърг подкрепи Епъл в спора с ФБР