НОВИНИ

Намалели са двойките при седмокласниците на външното оценяване тази година

Повече шестици и по-малко двойки в сравнение с миналата година имат седмокласниците на националното външно оценяване. С над 4 000 са намалели двойките по математика, които миналата година бяха близо 18 000 и предизвикаха дебат в обществото. Прави впечатление и големия брой шестици по този предмет тази година- с над хиляда повече от миналата година.

Елиана Димитрова
от Елиана Димитрова
19:20, 08.06.2017
Чете се за: 00:51 мин.
Още

Двойки по математика на външното оценяване имат над 13 000 седмокласници срещу близо 18 000 миналата година. Шестиците пък са с 1200 повече. Интересно е, че пълни 100 точки по математика са получили 251 ученици срещу само 37 миналата година. От министерството опровергаха съмненията, че вероятно задачите са били по-лесни, а успехът на тазгодишните седмокласници по математика обясниха така.

Евгения Костадинова, директор на Дирекция "Съдържание в предучилищното и училищното образование": Едва ли можем да кажем това се дължи само защото учениците са работили по-упорито, разбира се, че това е комплекс от фактори, общо усилие на цялата ни образователна система.

Резултатите по български също са по-добри от миналата година. Двойките са с близо 1700 по-малко, а шестиците - с близо 2 000 повече. За разлика от математиката тук има само 6 ученици с пълните 100 точки.

По-добрият успех тази година се потвърждава и от средните точки и от двата модула. Учениците имат по-малко точки само на втория модул по български, на преразказа върху "Войната на таралежите".Там седмокласниците са развихрили фантазията си.

Евгения Костадинова, директор на Дирекция "Съдържание в предучилищното и училищното образование": Имаме регистриран увеличен брой случаи, при които учениците дописват текста.
;

По български език най-трудно е било на учениците да разпознават видовете сложни изречения, а по математика да решат геометричните задачи.

Най-високи резултати тази година имат учениците в София и Смолян. В дъното на таблицата са Сливен и Ловеч. Сред училищата - с най-висок успех е математическата гимназия "Д-р Петър Берон" във Варна.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Благой Рагин нарече компромат обвиненията срещу него
Благой Рагин нарече компромат обвиненията срещу него
Европейската комисия отпусна 86,6 милиона евро за третата линия на метрото
Европейската комисия отпусна 86,6 милиона евро за третата линия на метрото