НОВИНИ

Намаляват часовете до очакваното падане на Земята на китайска космическа станция

Тянгун трябва да падне в Атлантическия океан между Африка и Южна Америка в 3 часа и 48 минути тази нощ. Това е последната прогноза на американска агенция за изследване на Космоса. Това за сега е прогнозата, която има най-малко отклонение - плюс-минус 2 часа.

намаляват часовете очакваното падане земята китайска космическа станция
bnt avatar logo
от БНТ
23:19, 01.04.2018
Чете се за: 00:45 мин.
У нас

Заради кръговата орбита и въртеливото движение на космическата станция всички космически агенции, които следят орбитата на безконтролно падащото съоръжение дават различни прогнози. Космическата станция се намира на около 155 км. от земната повърхност и приближава със скорост от 7,8 км. в секунда. Прогнозните изчисления се менят с всяка минута. У нас, Във Варна оперативен щаб от астрономи и учени към Военноморското училище проследява движението на китайската космическа станция. Ето какво каза за БНТ адмирал Боян Медникаров:

флотилен адмирал проф. Боян Медникаров, началник на ВВМУ „Никола Йонков Вапцаров“ - Варна: Най-вероятния диапазон на навлизането на станцията в по-плътни слоеве от атмосферата и започването на нейното разрушаване е от 3 до 8 часа сутринта на утрешния ден.Има някаква вероятност в последната фаза на своя полет станцията да бъде на траектория, която евентуално би застрашила България. Смятаме, че този процес ще протече по на запад от България. Прогнозите ни са, че по всякаква вероятност разрушаването на станцията ще започне в район над Атлантическия океан.

„Тянгун“ е изтрелян през 2011 година. В две мисии е обитаван от шест китайски астронавти, сред тях и жена. От 2013 година станцията е необитаема, а три години по-късно китайците губят контрол над нея. Международната общност е информирана за това едва миналата година, а китайската космическа агенция не е обявила причината за проблема.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Започва Страстната седмица за православните християни
Започва Страстната седмица за православните християни
Кои са селата с най-забавни имена?
Кои са селата с най-забавни имена?