НОВИНИ

Намалява бежанският поток към България

Намалява бежанският поток към България - беше отчетено на голяма конференция в София, посветена на развитието на миграционните процеси. Председателят на вътрешната комисия в парламента Цветан Цветанов отбеляза, че това не трябва да ни успокоява и че по време на европредседателството ни България ще се опита да привлече Западните Балкани към политиката на Съюза за бежанците.

Стоил Рошкев
от Стоил Рошкев
19:30, 24.10.2017
Чете се за: 00:44 мин.
У нас

Около една пета от капацитета на бежанските центрове у нас е зает, което е приблизително 1000 души, а 130 деца на мигранти са интегрирани успешно в българските училища - коментира председателят на Парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов.

Цветан Цветанов - председател на Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред в 44-то НС: Днес Европа е много по-различна, отколкото преди 10 или 5 години. До 2012 г. потоците, които влизаха в страната ни, бяха не повече от 1000 годишно. Но всички ние станахме свидетели, когато имаше сериозна криза и 2013 г., когато в рамките на месеци само България беше подложена на един сериозен натиск от около 10 хил. бежанци.

Цветан Цветанов отбеляза, че държавата е положила максимални усилия за справяне с мигрантските потоци. На форума столичният кмет Йорданка Фандъкова заяви, че вече не говорим за бежанска криза, но предстои да се реши въпросът с интеграцията и социалните дейности.

Йорданка Фандъкова - кмет на София: Заедно с колегите от МВР, Агенцията за бежанците, социалните служби се опитваме на градско, на местно ниво да решаваме проблемите, така че да можем да осигурим добри условия за хората и най-вече да нямат притеснения жителите на нашия град.

За миграционните процеси, на форума говориха също заместник-вътрешният министър Красимир Ципов, Клаус Физингер от фондация "Ханс Зайдел", експертът по миграция Лоредана Теодореску.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Производители на кайсии не могат да пласират продукцията
Производители на кайсии не могат да пласират продукцията
БНТ 2 реши 30-годишен проблем с преградена улица в местността Мала кория
БНТ 2 реши 30-годишен проблем с преградена улица в местността Мала кория