НОВИНИ

Намаляването на храната удължава живота

Намаляването на храната дори с малко може да удължи живота, съобщи ЮПИ. Метаболизмът намалява значително, ако човек ограничи храната си само с 15 процента за две години. Това показа малко клинично изпитание на учени от института Пенингтън.

bnt avatar logo
от Източник: БТА
10:58, 25.03.2018
Чете се за: 00:24 мин.
Още
намаляването храната удължава живота

Спазвалите диета 34 участници в изследването, които са били на средна възраст 40 години, са отслабнали с около 10 кг, главно през първата година. Учените са поискали от тях да намалят храната си с 25 процента, но те са успели да поддържат постоянно намаляване с 15 процента.
Направените на доброволците изследвания показаха, че ограничаването на храната предизвиква промени в метаболизма и процесите в организма, свързвани с по-дълъг живот. Нивата им на кръвна захар и инсулин са намалели, както и основната телесна температура. Спаднали са и хормоните, контролиращи метаболизма.

Резултатите подкрепят теориите, че силният метаболизъм и оксидативен стрес ускоряват стареенето.

Хората, които искат да удължат живота си, като намалят храната си, трябва да се съсредоточат върху размера на порциите и да спазват здравословна и добре балансирана диета, препоръчаха учените.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Започват засилени проверки за неправилно паркирани автомобили във Варна
Започват засилени проверки за неправилно паркирани автомобили във Варна
Хиляди протестираха в Европа в подкрепа на сирийските кюрди
Хиляди протестираха в Европа в подкрепа на сирийските кюрди