НОВИНИ

Намаляват броя на частните квартири за туристи в Берлин

Добра новина за едни, лоша - за други: от тази неделя рязко ще намалее броят на предлаганите частни квартири и стаи за гости в германската столица Берлин. Мярката удря туристите и собствениците на жилища, но пък може да донесе ползи за живеещите под наем. Какво стои зад всичко това - ще научите от репортажа на колегата Емилиян Лилов от българската редакция на "Дойче Веле".

bnt avatar logo
от Емилиян Лилов
15:28, 30.04.2016
Чете се за: 00:44 мин.
По света

От 1 май се забранява използването на частни жилища за нощувки на туристи, ако жилищата не са регистрирани предварително като такива. От тази дата наемодателите трябва да притежават разрешително да пускат туристи, в противен случай рискуват глоба до 100 хиляди евро. Отдаването под наем на отделни стаи остава разрешено, но само ако собственикът също живее в жилището - все едно, че са му дошли гости с преспиване.

Мярката цели да нормализира пазара в Берлин, където търсенето на жилища под наем далеч надхвърля предлагането. Всяка година в германската столица се заселват по 40 хил. нови жители, без да броим петдесетте хиляди бежанци, пристигнали през миналата година. Много собственици предпочитат да дават жилищата си на туристи, като по този начин на практика ги изваждат от пазара на жилищата под наем.

Над половината от населението на Германия живее в жилища под наем, а в големи градове като Берлин, Хамбург или Кьолн до 80 на сто от жителите нямат собствен дом. Актуално проучване показва, че в навечерието на 1 май около хиляда жилища, досега ползвани като частни квартири за туристи, отново се предлагат за дългосрочно отдаване под наем. Експерти предупреждават, че това е само капка в морето за град като Берлин, където не достигат около 100 хиляди жилища под наем.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Пряко по БНТ1: Григор Димитров и Иво Карлович в спор за финала в Истанбул
Пряко по БНТ1: Григор Димитров и Иво Карлович в спор за финала в Истанбул
Европейският парламент съставя нов списък на сигурните страни
Европейският парламент съставя нов списък на "сигурните страни"