НОВИНИ

Намаляват опасните сгради в центъра на Пловдив

Близо пет пъти е намалял броят на опасните сгради в центъра на Пловдив. Сред обезопасените обекти са и къщи - паметници на културата, обявиха от общинската администрация. Това са постройки с рушащи се тераси и падащи мазилки, чиито брой в началото на годината е бил около 100.

bnt avatar logo
от Гaлена Паскова
21:10, 05.10.2016
Чете се за: 00:33 мин.
У нас

Една от къщите, по които вече се работи е на улица „Бетовен“. Сградата стана печално известна, след като през април от нея се откърти парче мазилка и падна върху малко бебе. Старинната къща вече е обезопасена.

Георги Стаменов - кмет на район „Централен“
"Имат изготвен проект, съгласуван с НИНКН, разгледан от администрацията, със строително разрешение и както виждате, хората започнаха строително-монтажни работи."

Друг рушащ се паметник на културата също е в сърцето на Пловдив.

Георги Стаменов - кмет на район „Централен“
"На улица "Антим Първи" собствеността е смесена, между общината и частно лице. Iзготвен е проект за обезопасяване като първи етап, за да не се допусне друго парче да падне."

Предстои входиране на проект за цялостен ремонт на къщата.

За 25 сгради - паметници на културата, са изготвени проекти за обезопасяване и възстановяване. Собственици, които не са обезопасили сградите си подлежат на глоба от Oбщината в размер до 5 хиляди лева. За обекти - паметници на културата, размерът на санкцията е 30 хиляди лева и се прилага от министъра на културата.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Започна последният етап от снимките на филма Възвишение
Започна последният етап от снимките на филма "Възвишение"
Парижкото споразумение за климата ще влезе в сила след месец
Парижкото споразумение за климата ще влезе в сила след месец