НОВИНИ

Предлагат да се намалят таксите за "малките" длъжници

Частните съдебни изпълнители обсъждат законодателни промени, с които да се намалят драстично таксите на "малките" длъжници. Една от идеите е при доброволно събиране на малки задължения, като например сметки за телефон, парно или вода, да се избегнат съдебните процедури, което сега е невъзможно. По този начин ще се премахне натрупването на такси и хонорари, с които често фирмите за бързи кредити и събиране на дългове злоупотребяват.

bnt avatar logo
от БНТ
21:03, 18.06.2016
Чете се за: 00:47 мин.
У нас

Практиката показва, че често хората са принудени да плащат десетократно повече от това, което дължат. Когато например върху задължение от 70 лв. се натрупат съдебни такси и хонорари на юрисконсулти сумата от двуцифрена много бързо става трицифрена.

Георги Дичев - председател на Камарата на частните съдебни изпълнители: Когато делото вече дойде при нас за събиране ние трябва да съберем вече 770 лв.

От Камарата на частните съдебни изпълнители виждат част от решението на проблема с въвеждането на специални правила, по които да се избегне съдебния процес.

Георги Дичев - председател на Камарата на частните съдебни изпълнители: Съдебният изпълнител, когато вземането не е минало през съд, изпраща на длъжника покана заедно с копие от фактура например с дължимите суми. Длъжникът ако възрази, тогава се започва съдебно производство. Съдът трябва да определи дължи ли се, или не. Но ако не възрази тази фактура става безспорна. Длъжникът признава, че дължи вземането и директно вече може да се премине към изпълнение, ако той отказва да плати.

По този начин се спестяват съдебни такси и хонорари на юрисконсулти.

Георги Дичев - председател на Камарата на частните съдебни изпълнители: При това положение в нашия пример тези 700 лв. няма да ги има, няма как да се натрупат. Ще има максимум 50 лв., 60 лв. до 100 лв. отгоре за самия изпълнителен процес.

Практиката в много европейски страни показва, че вземанията на монополистите въобще не стигат до съдебно производство.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Черешова задушница e!
Черешова задушница e!
Оставиха в ареста обвинените в опит за убийство на Димитър Желязков-Очите
Оставиха в ареста обвинените в опит за убийство на Димитър Желязков-Очите