"Семейство Стоянови - изложба с намерена фотография". Проектът на фотографа Тихомир Стоянов представя един черно-бял разказ за миналото. В продължение на пет години авторът на изложбата събира стари снимки и негативи. Чрез тях показва всекидневието на едно въображаемо българско семейство.

Образи от чужди животи. Минало, застинало върху негатив. Емоции, извадени от контекста на личното и пренаредени, за да създадат нов смисъл. "Намерената фотография" на Тихомир Стоянов проследява имагинерното съществуване на едно семейство - от раждането до смъртта.

Тихомир Стоянов - фотограф: Почнах да наблюдавам цели истории с хубавите им кадри, с лошите кадри, с грешките. Те са инструменти, с които аз разказвам историята.

Намира ги на битаците, край кофите с боклук, в антикварните магазини, събира ги от приятели. Фотографии на отминали животи. Албуми на безименни хора, докосвани някога с любов, а днес с любопитството на непознат.

Тихомир Стоянов - фотограф: В много от случаите всъщност остават изгубени, изчезват. Хората живеят, умират следващото поколение иска да продължи напред.

Замръзнали сцени, стоплени от усещането за нещо познато. Нашият живот с други герои.

Тихомир Стоянов - фотограф: Търсейки най-добрата гледна точка, се вижда как той се снима до него, зад него, подпрян, влезнал вътре, с отворена врата.

Човекът с Москвич-а. Някога от Тутракан, сега част от въображаемото семейство Стоянови.

Тихомир Стоянов - фотограф: Целта е да ги запазим да ги помним= сега снимаме много неща и човек има склонност да забравя.

"Намерената фотография" е сравнително непознат жанр. А това е една от малкото изложби у нас. Разказ за живота на другите, в който да открием себе си.