НОВИНИ

Самолет се разби край Москва със 71 души на борда, няма оцелели

Намерени бяха отломките от самолета Ан-148 на руската авиокомпания "Саратов", който изчезна от радарите 10 минути след излитането от летище Домодедово в Москва, предаде ТАСС, като се позова на източник от руските служби за управление на извънредните ситуации. Всички 71 души на борда са загинали, като сред тях няма български граждани.

bnt avatar logo
от Екип на „По света и у нас“
15:34, 11.02.2018 (извънредно)
Чете се за: 02:38 мин.
По света
самолет разби москва души борда оцелели

Отломките са намерени в Раменския район в Подмосковието. В самолета е имало 65 пътници и 6 души екипаж. Оцелели не са намерени, казва източникът. Машината е изпълнявала полет за град Орск в Урал. Според руски агенции очевидци са видели самолета, обхванат от пламъци, да пада в района на село Аргуново, югоизточно от Москва, предаде Франс прес.

Самолетът Ан-148 е произведен от украинския авиоконструктор "Антонов". Първият полет на този модел бе през 2004 г. В такъв модел самолет могат да пътуват до 80 души. Той може да лети на разстояние от 3600 километра, припомня Франс прес. От влизането му в експлоатация, е имало най-малко пет инцидента с този тип самолети. Те са били свързани с колесниците, електрическата система и системата за управление.

;

По случая с днешната катастрофа е образувано производство за нарушение на правилата на полетите, предаде ТАСС, като цитира Светлана Петренко, говорителката на Следствения комитет на Руската федерация. На мястото на катастрофата са пристигнали следствено-оперативни групи, както и губернаторът на Московска област Андрей Воробьов.

Застрахователната компания "АлфаСтрахование" съобщи, че пътниците и екипажът на разбилия се самолет, са били застраховани от нея. Компанията вече се е свързала с авиопревозвача и участва в изясняване на обстоятелствата около катастрофата, предаде ТАСС.

Московката междурегионална транспортна прокуратура и Южната транспортна прокуратура са започнали проверка във връзка с падането на самолета. Проверката касае работата на диспечерите и обслужването на разбилата се машина, предаде ТАСС.

;

Открити са две от телата на загиналите в авиокатастрофата, предаде Ройтерс, като се позова на Министерството на извънредните ситуации на Русия.

;

На сайта на Министерството на извънредните ситуации беше публикуван списък с пасажерите и членовете на екипажа на самолета, съобщи ТАСС.

;

Руските власти не споменават хипотезата на терористичен акт, съобщи БТА. Няколко източници, цитирани от руски агенции, споменаха за сблъскване на самолета с хеликоптер на Руските пощи след излитането, но тази версия бе отхвърлена от Руските пощи, предаде Франс прес. А руското министерство на извънредните ситуации каза, че на мястото, на което се е разбил самолетът, не са били намерени отломки от какъвто и да е хеликоптер, допълва ТАСС.

;

Официалните власти потвърдиха, че няма оцелели от 71 души на борда, предаде ТАСС. За разпознаването на телата ще е нужна ДНК експертиза, допълват от Министерството на извънредните ситуации.

;

Близките на загиналите ще бъдат докарани със самолет от Орск в Москва, предаде ТАСС, като се позова на зам.-началника по вътрешна политика на Орск Сергей Дунаев.

;

Застрахователната компания ще изплати по 100 хиляди рубли (около 1400 евро към сегашния момент) на близките на загиналите, съобщи пресцентъра на компанията, предаде ТАСС.

;

Премиерът Борисов изпрати съболезнователна телеграма до руския си колега Дмитрий Медведев, съобщ6и пресцентърът на премиера.
Съболезнованията си изпрати и президентът Радев към руския си колета Владимир Путин.

;

Властите разследват няколко версии за трагедията, сред които човешка грешка, време и неизправност на машината, съобщи ТАСС. Все още не се разглежда версия за тероризъм.

;

Сред жертвите има трима чуждестранни граждани, съобщи ТАСС.

;

Няма български граждани сред загиналите, съобщи Българското министерство на външните работи, като допълни, че е получило потвърждение от руските власти.

;

Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева също изрази искрени съболезнования по повод самолетната катастрофа с руски пътнически самолет край Москва. Тя изпрати съболезнователни писма до председателя на Съвета на Федерацията на Федералното събрание на Руската Федерация Валентина Матвиенко и до председателя на Държавната Дума на Федералното събрание на Руската федерация Вячеслав Володин.

;

Екипажът не е съобщавал за техническа неизправност по време на полета, съобщиха руските власти, предаде ТАСС.

;

Руските телевизии няма да излъчват развлекателни програми днес, съобщи ТАСС.

По-рано днес в Москва бяха ударени камбаните на московските църкви с траурен звън, а понеделник, 12 февруари, е обявен за ден на траур в област Оренбург.

;

Няма едри фрагменти от фюзелажа на самолета, съобщиха руските власти от място.

;

Властите ще изплатят по 1 милион рубли (около 14 хиляди евро по сегашния курс) на близките на пострадалите, съобщи ТАСС.

По-рано днес застрахователната компания съобщи, че ще изплати по 100 хиляди рубли (около 1400 евро към сегашния момент) на близките на загиналите, съобщи пресцентъра на компанията, предаде ТАСС.

;

Над 600 души участват в претърсването за останки, съобщи ТАСС.

;

В Париж беше отслужена панахида за загиналите при авиокатастрофата, съобщи Руската православна църква за ТАСС.

;

Министърът на външните работи Екатерина Захариева е изпратила съболезнователна телеграма до Сергей Лавров, съобщиха от пресцентъра на МВнР. Своите съболезнования изпратиха до руските си колеги президентът Радев и премиерът Борисов.

;

Състоянието на намерената черна кутия е добро и ще бъде предадена за разшифроване, съобщи ТАСС, като се позова на източници от оперативния щаб. Издирването на втората черна кутия продължава.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
​МВнР: Няма информация за пострадали българи при инцидента с разбилия се самолет
​МВнР: Няма информация за пострадали българи при инцидента с разбилия се самолет
Бенямин Нетаняху отправи предупреждение срещу опитите да бъде нападан Израел
Бенямин Нетаняху отправи предупреждение срещу опитите да бъде нападан Израел