НОВИНИ

Намушканият кандидат за президент в Бразилия е без опасност за живота

Фаворитът за президентския пост в Бразилия Жаир Болсонаро беше нападнат с нож по време на предизборен митинг. Ранен е, но няма опасност за живота му. Извършителят е заловен. Какви са мотивите му и ще промени ли атаката хода една от най-противоречивите предизборни кампании за избор на държавен глава на Бразилия, насрочен за 7 октомври - отговорите от Теодора Гатева.

Теодора Гатева
от Теодора Гатева
19:50, 07.09.2018
Чете се за: 00:43 мин.
По света

Местна телевизия отразява предизборния митинг на Жаир Болсонаро в Жуиз де Фора и улавя нападението срещу фаворита за президентския пост. Носеха го на ръце и след секунди вече беше на земята, разказват очевидци.

Едуардо, свидетел на нападението: Исках да си направя снимка с Болсонаро, през рамото на бодигарда. Нападателят носеше черна тениска със снимка на вестник отпред, а ножът беше увит в чанта. Скочи и замахна към Болсонаро. Настъпи хаос. Един от бодигардовете хвана мъжа, а Болсонаро падна на земята.

Жаир Болсонаро е откаран в болница. Претърпял е операция, състоянието му е стабилно. Беше посетен от сина си Флавио.

Флавио Бослонаро, син на Жаир Болсонаро: По-силен е от всякога. В съзнание е, говори, готов както винаги. И към онези, които се опитахте да унищожите семеен човек - Бразилия, ти избра своя президент.

Нападателят е задържан. Пред полицаите е обяснил, че мотивът му е личен, но е добавил, че е действал по "Божията заповед". Въпреки, че води в проучванията преди вота Жаир Болсонаро се смята за противоречива фигура. Бивш военен, известен с крайнодесните си и хомофобски изказвания, както и с програмата за радикални мерки срещу престъпността. Атаката срещу него показва колко разделено е обществото и колко непредсказуем е изходът от най-тежката кандидатпрезидентска кампания от десетилетия, коментират анализатори.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ще има още наказани по случая „Харманли“
Ще има още наказани по случая „Харманли“
Пиян шофьор се вряза в търговски център в София
Пиян шофьор се вряза в търговски център в София