НОВИНИ

Нанася ли вреди изкуственото осветление на човека и природата?

Проучване на нощни сателитни снимки разкри, че нощното изкуствено осветление по света се увеличава с всяка изминала година, съобщава BBC. Между 2012 и 2016 г. изкуственото осветление се е увеличило с 2% на година, като според учените загубата на нощта довежда до множество нетивни последици върху флората, фауната и човешкото здраве.

Андрей Георгиев
от Андрей Георгиев източник: BBC
13:01, 25.11.2017
Чете се за: 01:47 мин.
Още
нанася вреди изкуственото осветление човека природата

Екипът учени, публикувал изследването си в научния журнал „Science Advances“, го базира на данните радиометър от НАСА - специален уред, който измерва яркостта на изкуственото осветление през нощта. Данните показали, че осветлението в някои страни се различавало от други. Така, най-ярките страни като Испания и САЩ не отбелязали значителна промяна, докато множество страни в Южна Америка, Африка и Азия ставали все по-ярки. Малко страни показвали обратния тренд - в Йемен и Сирия градските светлини намалявали, но това се дължало на гражданските войни там.

Макар и нощните сателитни снимки да разкриват една студена, но красива реалност, последиците върху човека и околната среда от изкуственото осветление може да се окажат сериозни, както показват редица научни изследвания, припомня BBC.

  • През 2016 г. Американската здравна организация официално признава за наличие на „непоправими ефекти от зле проектираните и високоинтензитетни светодиодни (LED) светлини“, защото цветовата им температура е към синия спектър. Колкото по-малко синя светлина се излъчва от технологиите, базирани на LED осветление, толкова по-лесно тялото отделя мелатонина, нужен му то да потъне в здрав сън.
  • Изследване в журнала „Nature“ показва, че изкуственото осветление пречи на активните нощем насекоми да опрашат успешно културите и растенията.
  • Изследване, проведено в Великобритания, показва, че дърветата в добре осветени градски среди разцъвфали със средно седмица по-рано.
  • Друго изследване показва, че градското осветление има сериозен ефект върху мигриращите нощем птици.

Според ръководителя на проекта Кристофър Киба, изкуственото осветление е „един от най-сериозните физически промени, които хората са направили върху околната среда“.

Кристофър Киба, ръководител на проекта за измерване на яркостта на изкуственото осветление: Очаквах, че в по-богатите страни като САЩ, Великобритания и Гармания ще видим намаляване на осветлението. Но видяхме, че САЩ остават на същите нива, а Великобритания и Германия стават все по-ярки.

С въвеждането на LED светлини, които излъчват в синия спектър, се увеличава и яркостта. Сателитът на НАСА обаче не е способен да улови промяната в спектъра, така че ефектът върху хората е доста по-голям, отколкото техниката може да регистрира.

Уличното LED осветление е далеч по-дълготрайно и енергоспестяващо, а светодиоди, базирани на сходна технология, може да се намерят във фаровете на автомобилите, екраните на компютри и потребителска техника.

Такова осветление се използва и в България.

;

Според проф. Кевин Гастън от Университета в Екзитър трудно ще се намери място в Европа, където човек може да види нощното небе без характерния оттенък от изкуствените светлини по градовете и населените места. Той добавя, че за разлика от другите вреди, които човекът нанася върху околната среда и здравето си, проблемът с изкуственото осветление е сравнително лесен и евтин за оправяне.

проф. Кевин Гастън: Просто насочваме светлината там, където ни трябва, а не там, където не ни трябва. Човешкото зрение разчита на контраста, а не на количеството светлина.

Затова според професора е лесно градовете да станат по-тъмни, без да се навреди на видимостта, като се намали яркостта на осветлението. Според него това даже ще подобри нощната видимост, както и ще се спестят огромни средства от енергия, предава британската публична медийна компания BBC.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Над  2300 от децата, напуснали училище в област Разград, са в чужбина
Над 2300 от децата, напуснали училище в област Разград, са в чужбина
Таксиметровияте шофьори в Благоевград искат по-високи цени от догодина
Таксиметровияте шофьори в Благоевград искат по-високи цени от догодина