НОВИНИ

Нанков: ​Напълно реалистично е в края на 2024 г. АМ "Хемус" да бъде завършена

Напълно реалистично е в края на 2024 година автомагистрала "Хемус" да бъде изцяло завършена. Това стана ясно от днешното изслушване в парламента на министъра на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков. Той обяви пред депутатите, че изграждането на магистрали у нас е най-евтиното в Европа спрямо цената на линеен километър път.

Стоил Рошкев
от Стоил Рошкев
19:12, 03.05.2018
Чете се за: 00:52 мин.
У нас

Средната цена в България за километър магистрала е 3 милиона и 100 хиляди евро - обяви пред депутатите регионалният министър и за сравнение посочи:

Николай Нанков - министър на регионалното развитие и благоустройството: Сърбия - 5,5 милиона евро. Румъния - 6,43 милиона евро на километър. Гърция - 10,28 милиона на километър. Словакия - 13 милиона на километър. Дори една Македония - средната цена на километър магистрала е 5,5 милиона евро. При 3,1 милиона в България. Но много по-интересен е следният факт - най-скъпата магистрала, възложена 2006 година, не случайно казвам кога, е магистрала "Люлин". Цена на линеен километър - 8,1 милиона евро.

От БСП нарекоха днешното изслушване в парламента на регионалния министър "кризисна пиар акция". От Обединените патриоти обаче отбелязаха, че кабинетът "Борисов 3" е първото правителство, обърнало лице и към Северна България. От ДПС от своя страна препоръчаха на строителния министър наред с рехабилитацията на републиканските пътни мрежи да се поправят и общинските пътища.

"Воля" коментираха, че се надяват посочените срокове за завършване на пътните проекти, да бъдат спазени. А министърът направи свой прочит на сравнението на президента Румен Радев на България със "строителна площадка".

Николай Нанков - министър на регионалното развитие и благоустройството: Наистина България, както и в общественото пространство напоследък се говори, прилича на една открита строителна площадка, на която се изграждат магистрали, ремонтират се първокласни, второкласни, а и общински пътища, мостови съоръжения, тунели и, разбира се, и други съоръжения на техническа инфраструктура.

По думите на Нанков за една година правителството е дало старт на пътни проекти за около милиард и 400 милиона лева.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Красимир Каракачанов: Парите за модернизацията на армията са необходими
Красимир Каракачанов: Парите за модернизацията на армията са необходими
Мария Габриел: Потребителят в Европа трябва да знае кой използва данните му
Мария Габриел: Потребителят в Европа трябва да знае кой използва данните му