НОВИНИ

Нано стикери за скриване на регистрационните номера от камерите на пътя

Скрийте номера си от камерите на КАТ, "Не бъдете рекетирани повече и не пълнете джобовете на някого!" - това рекламира сайт, който набира популярност у нас. Превишената и несъобразената скорост на водачите води до все повече жертви на пътя с всяка изминала година, а същевременно интересът на водачите на автомобили да избегнат наказание нараства. Вижте повече в следващния репортаж.

Мина Петрова
от Мина Петрова
07:14, 04.11.2016
8571
Чете се за: 01:42 мин.
У нас

Популярен сайт свободно продава нано фолио за скриване на регистрационните номера от камерите по пътя. Стикерите се залепват върху буквите и цифрите на номера като ги повтарят перфектно. Фолиото е незабележимо. Kамерите, снимащи със светкавица, улавят вместо номер само отблясък. По този начин скритите символи от регистрационния номер остават невидими за камерите на Пътна полиция. Това обаче има своите последствия.

Владимир Тодоров, Българска асоциация на пострадали при катастрофи: "Основната причина за загиналите по пътищата , това е превишената скорост."

Стикерите са незаконни. В Закона за движение по пътищата става ясно, че глобата за водач, който управлява автомобил със скирти номера е 50 лв. Но чл. 345 а от Наказателния кодекс гласи, че умишленото скриване на регистрационните номера се наказва с глоба между 5 и 10 000 лв и лишаване на свобода от 3 до 10 години.

Владимир Тодоров, Българска асоциация на пострадали при катастрофи: "Tъй като тези хора рекламират своята дейност и продават такива знаци, които могат да фалшифицират номера, за мен,в случая Полицията и Прокуратурата трябва много спешно да сезират и да издирят тези хора и те да понесат своята отговорност'.

Изпратихме сигнал до Прокуратурата, за да свалят сайта, който продава въпросните стикери. Те отговориха, че ще се извърши незабавна проверка от Софийска Районна прокуратура и ще бъдат взети нужните мерки, за да се предотврати заличаването на регистрационни номера.

Владимир Тодоров, Българска асоциация на пострадали при катастрофи: "В едни 40-50 % основната причина е превишена скорост за загиналите. Това е основната причина в България".

Коментарите във Фейсбук страницата на сайта са предимно на възмутени хора - "А вместо да се занимавате с глупости,не е ли по-добре да спазвате правилата за движение по пътищата?", "От невидими номера се нуждаят престъпниците!!!", "Малко ли са жертвите от превишена скорост , не е ли това подтикване за неспазване на правилата за движение по пътищата?" и пр.

"БНТ: Бихте ли си купил такива стикери, които скриват номерата?

Емил Томов: Не, защото не правя нищо, което да е нередно.

"БНТ: Знаете ли за тези стикери?
Кристиян: Да, знам за тях. Но нямам такъв.

Ивайло Шошков: "Знам за тях, дали бих ги използвал - не знам, зависи от обстоятелствата (смее се)

БНТ: От кои обстоятелства?
Ивайло Шошков: Бъзикам се, бъзикам се. Не бих ги използвал, защото така или иначе могат лесно да те хванат. За мен няма смисъл от такова нещо."
Кристиян: "От това зависи човешки живот и няма смисъл от такова нещо. А и плюс това не карам с превишена скорост, така че."

Смъртните случаи продължават да нарастват, а България е на първо място в Европейския Съюз по брой на загиналите на пътя.

Владимир Тодоров, Българска асоциация на пострадали при катастрофи: "Ние имаме 98 загинали на един милион души население, което ни слага на първо място. А добрите държави, като Холандия, Великобритания са с по 25-28."

"Това нещо, ако продължи да работи то ще допринесе за още повече жертви сред пешеходците".

Липсата на сериозно отношение по подобни теми у нас е една от главните причини за близо 10-те хиляди жертви на ПТП-та по вина на водача за 2015 година. Затова е важно не само да се закрият сайтовете, но и да не се закупуват стикери, спрейове и други средства с подобно предназначение.


Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Нови жертви на сраженията в Алепо
Нови жертви на сраженията в Алепо
Експлозия в Диарбекир, след арести по високите етажи на турската политика
Експлозия в Диарбекир, след арести по високите етажи на турската политика