Оборот за 1 млрд. лв. укриват търговците у нас всяка година, съобщиха от НАП. За да бъде изкаран на светло сенчестия бизнес, от 1-ви април всички регистрирани по ДДС фирми трябва да преминат на новите касови апарати и фискални принтери. Срокът за тяхното въвеждане няма да се удължава, тъй като 70 от търговците вече работят с новите устройства.

Готовността на фирмите за въвеждане на новите фискални устройства ще бъде докладвана следващия петък на финансовия министър, който ще реши дали да удължи срока. От НАП са изчислили, че хазната губи годишно по 330 млн. лв. укрити данъци вследствие на кешови разплащания.

Това става, чрез препрогамиране на фискалните устройства да не отчитат всички касови бележки пред НАП или дори да отпечатват фалшиви.

Росен Бъчваров - говорител на НАП: "Анализът на риска на НАП за барове и дискотеки сочи, че 85 на сто от търговците укриват част или целия си оборот. За нас няма съмнение и за МФ няма съмнение, че софтуер, който позволява отклонение от облагане трябва да бъде регулиран".

До момента 30 хиляди нови касови апарати вече работят и 500 нови фискални принтера. От началото на годината досега те са издали 170 млн. касови бележки с уникален QR-код, който позволява на всеки клиент да провери дали те са регистрирани в НАП. Данъчните затягат контрола и върху електронната търговия.

Росен Бъчваров - говорител на НАП: "По отношение на електронната търговия, хазната губи по над 166 млн. лв. всяка година. Електронните магазини трябва да направят 2 неща. Първо - да обявят себе си пред НАП. Второто, което трябва да направят е да актуализират софтуера, който използват и с който управляват ел. магазин, по начин, който гарантира отчитане на продажбите."

И още - след 31-ви март всички бензиностанции ще издават нов тип касова бележка, в която освен цената на горивото ще са отбелязани платените данъци и акцизи.