Срив в новата система за касовите апарати: търговци са сигнализирали за проблем при отчитането в реално време. От НАП заявиха, че вчера следобед сървърите не са работили около два часа, но твърдят, че в никакъв случай не може да става въпрос за хакерска атака.

От НАП съобщиха, че вчера между 13:30 и 15:40 часа сървърите им са спрели да работят.

Атанас Янев, директор на дирекция „Информационни системи и моделиране на бизнес процеси“: Всичко е техника. Независимо, че сме силно дигитализирани и НАП е водеща администрация в това отношение, все пак е техника и се чупи.

След като връзката била възстановена, съобщения за грешка продължавали да дават фискалните устройства само на един конкретен производител.

Отложиха въвеждането на нови касови апарати със седем месеца

Отложиха въвеждането на нови касови апарати със седем месеца

По-рано днес премиерът се срещна с ръководството на Българската стопанска камара, по тяхно искане, за да обсъдят новите данъчни правила. Те предвиждат...

Новите фискални устройства, които в рамките на пет минути изпращат всяка една касова бележка до сървърите, са около 56 000.

Росен Бъчваров, говорител на НАП: Вграденият софтуер на фискалните устройства на един производител. Реагира по начин, който не е нормативно описан в наредбата. В наредбата пише, че фискалното устройство в точно определен случай трябва да пита сървъра. Оказа се, че при фискалните устройство на този производител са питали не в точно определен случай, а 240 000 пъти, което е абсолютно нелогично.

В НАП ще бъдат поканени програмистите от всички производители на касови апарати, за да се установи дали има още софтуерни проблеми. От приходната агенция увериха, че няма да се променят фискалните устройства, които в момента работят.

НАП: ​Оборот за 1 млрд. лв. укриват търговците у нас

НАП: ​Оборот за 1 млрд. лв. укриват търговците у нас

Оборот за 1 млрд. лв. укриват търговците у нас всяка година, съобщиха от НАП. За да бъде изкаран на светло сенчестия бизнес, от 1-ви април всички реги...

Ще настояват да отпадне печатането на хартиен бон след предаване на дневния отчет.

Росен Бъчваров, говорител на НАП: Ние ще предложим да отпадне печатането на този бон, за да може да направим така че нито един от тези 56 000 фискални устройства, които в момента функционира, да не се налага повторно да се връщат в сервиза.
НАП: Сроковете за касовите апарати дават време за всички

НАП: Сроковете за касовите апарати дават време за всички

Новите срокове за прилагане на наредбата за касовите апарати са достатъчни за всички фирми да въведат промените. Това заяви говорителят на Националнат...

На този фон от НАП предупредиха, че вече има сигнали за софтуерни фирми, които предлагат възможности за злоупотреби.

Васил Панов, директор на дирекция ,,Контрол" НАП: Предлагат се различни алтернативни варианти особено в заведенията за обществено хранене, като ползване на таблети и телефони за приемане на поръчки, за второ счетоводство. В България всички сме братовчеди и всичко се знае. В края на краищата ще го отнесат търговците.

От НАП коментираха още, че няма да има отсрочка за новите изисквания за ДДС, акцизна и ценова информация върху касовите бележки, които трябва да се издават от търговците на горива.