НОВИНИ

Освен без заплати, миньорите остават и без жилища

НАП продава на търг жилищата на миньорите от бургаската мина "Черно море" заради дългове на собственика Христо Ковачки. Работниците многократно са искали от фирмата да им продаде ведомствените жилища, но им е било отказвано. Сега, освен без заплати и обезщетения, тези хора ще останат на улицата. В знак на протест бившите миньори и семействата им блокираха в началото на седмицата пътя Бургас-Слънчев бряг. Те все още чакат и забавените с месеци дължими обезщетения.

bnt avatar logo
от Веселин Григоров
12:10, 11.09.2016
Чете се за: 01:09 мин.
У нас

Сградите, превърнати в миньорски общежития, са строени в средата на миналия век и са били канцеларии. Преди 10 години в търсене на работа от Шумен пристигнала Етем със съпруга си. Предложили им да ги настанят в изоставените помещения и им обещали да им ги продадат след време.

Емел - домакиня: Десет години вече сме тук, а отгоре има комшии, които са от 20 години. Обещано е, и в заповедта е писано, че ще се продаде и на нас ни се каза - няма да излизате от жилището, докато сте живи, ще живеете тука.

Павел е шлосер електричар в мината вече 22 години. Дали му да си ремонтира помещение в бившата пералня.

Павел Бабабнков - шлосер електротехник: Всичко съм направил аз и сега ме гонят! Плащаме промишлен ток, защото се води перално помещение.

Съседи на Павел са семейство, в което жената е 100% инвалид. Заминали преди дни за Германия - за операция. Търгът вече е минал и новият собственик на тази сграда иска през декември да я събаря.

Павел Бабанков - шлосер електротехник: Да, продадено е и човекът ми каза -до декември месец се махай.
Емел - домакиня: Имаме малко бебе, ако ни изхвърлят? Ако ни изхвърлят или ни кажат голям наем - как се плаща този наем. Заплатите не са много големи. Ние сме шестчленно семейство тука.

Писали писма до омбудсмана и до кмета на Бургас да им помогнат за жилищата. Проблемът е, че сградите са частна собственост и НАП си търси задълженията, каза кметът на Бургас, но се надява, че част от сградите няма да се продадат, тъй като не са пазарно атрактивни.

Димитър Николов - кмет на Община Бургас: Надявам се, ние ще заявим нашето желание да бъдат прехвърлени към община Бургас, ние да ги стопанисваме, ремонтираме, поддържаме и по този начин да ги предоставим на тези правоимащи, които нямат средства да си позволят да закупят тези жилища, а всички останали, които са жители на община Бургас и отговарят на Наредбата за настаняване в общински жилища, разбира се, ще направим всичко необходимо да бъдат настанени в общински жилища.

Жилищата са част от обезпеченията пред НАП. Проблемът се задълбочава и от факта, че мината е на територията на друга община, където община Бургас няма думата.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Финландци търсят най-високото дърво в България
Финландци търсят най-високото дърво в България
Спомени за 11 септември - как се промениха светът и медиите
Спомени за 11 септември - как се промениха светът и медиите