НОВИНИ

НАП с нови изисквания за касовите апарати

Промени в изискванията за касовите апарати предлага Националната агенция за приходите. Те ще задължат всички търговци да актуализират софтуера или да сменят фискалните си устройства през следващата година. Предвиждат се и нови правила за отчитане на касовите бележки. Приходната агенция запечатва средно по 2 хиляди обекта на година, за неиздаване на касови бележки. Най-голям риск от укриване на оботори, според НАП, има в питейните заведения.

Альоша Шаламанов
от Альоша Шаламанов
20:31, 20.07.2018
Чете се за: 00:56 мин.
У нас

Всяко фискално устройство в аптеките на Николай Костов е свързано дистанционно с Националната агенция за приходите от 6 години.

Николай Костов - председател на Асоциацията на собствениците на аптеки: Има СИМ карта и изпраща привечер отчета на касата.

Според данъчните има риск от укриване на обороти при разплащанията в брой в търговията с хранителни стоки, дрехи, обувки, ресторанти и дискотеки.

Росен Бъчваров - мениджър "Комуникации", НАП: Потенциалната годишна щета в размер на 330 милиона е пряко и директно свързана с кешовите разплащания и с нарушенията при регистрирането и отчитането на продажбите с фискални устройства.
;

Затова финансовото министерство предлага промени, които се очаква да влязат в сила през април догодина.

Росен Бъчваров - мениджър "Комуникации", НАП: Всяка касова бележка, издадена от всеки един касов апарат или фискална система в България трябва на 5 минути, най-късно, да бъде изпратена в сървърите на НАП.

Клиентите ще могат да проверят дали бележката е изпратена в НАП. За целта касовият бон ще има баркод, който ще може да се сканира с мобилно приложение. За да отговорят на новите изисквания поетапно до края на следващата година всички търговци ще трябва да актуализират софтуера на фискалните си устройства или да си купят нови.

Николай Костов - председател на Асоциацията на собствениците на аптеки: Приветстваме всяко нещо, което ограничава сивата икономика. Трябва да има дългосрочна визия за фискалните изисквания, която да не налага непрекъсната промяна на фискалните устройства, защото това коства на всички много разходи.

Според НАП фискалните устройства у нас са около 450 хиляди. Софтуерът на половината от тях трябва да се актуализира, а останалите да се сменят. С новите правила ще се забрани издаването на служебни бонове в заведенията.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Италианският министър на културата на посещение у нас
Италианският министър на културата на посещение у нас
МОН публикува графиците за изпитите и ваканциите на учениците
МОН публикува графиците за изпитите и ваканциите на учениците