НОВИНИ

​Нападателите в Брюксел са проучвали белгийския премиер

Атентаторите, взривили летището и метрото в Брюксел миналата седмица са търсили в интернет местонахождението на дома и работното място на белгийския премиер Шарл Мишел. Разкритията бяха направени при проучване на лаптопа, който беше открит ден след нападенията в квартал Скарбек в кош за отпадъци.

Мартин Гицов
от Мартин Гицов
20:34, 30.03.2016
Чете се за: 00:42 мин.
По света

В захвърления лаптоп са открити файлове с планове на сгради и снимки на канцеларията на премиера отвън, както и данни за официалната му резиденция, твърди белгийската преса. Канцеларията на премиера е на една улица с метростанция Малбек, където братът на Брахим ел Бакрауи се самовзриви час след удара на летището.

В паметта е и последното послание на самия Брахим ел Бакрауи, в което той се оплаква, че е преследван. Откритият компютър е ключов източник на информация при издирването на третия предполагаем атентатор от летището, избягал след като куфарът му не се взриви. Копия от хард-диска са изпратени на ФБР, съобщават източници отвъд океана.

От Скарбек, където бе открит компютъра, смъртоносното трио тръгва към летището с такси, шофьорът посочи началния им адрес, на който беше открито внушително количество експлозиви.

Летището в Брюксел и днес остава затворено. Установена е временна зона за чекиране, но властите обявиха, че ще подновят полетите, когато са в състояние да възстановят 20 на сто от капацитета. Според управата пълното отваряне ще отнеме месеци. Поразената зала трябва да се възстанови от климатиците до гишетата за чекиране.

Няколко авиокомпании отклониха полетите си към Лиеж, Антверпен Остенде и Шарлероа. Брасълс Еърлайнз обслужва само 40 на сто от полетите си и търпи загуби от 5 милиона евро на ден заради затвореното брюкселско летище.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Китарович: Трябва да се подобри комуникацията между службите за сигурност
Китарович: Трябва да се подобри комуникацията между службите за сигурност
Ахмед Муса и последователите му са обвинени в пропагандиране на война
Ахмед Муса и последователите му са обвинени в пропагандиране на война