НОВИНИ

Нападателят от "Шанз-Елизе" е бил добре познат на полицията

Нападетелят се казва Карим Шьорфи и е стрелял с автомат Калашников, потвърдиха властите. В колата му е намерено ръкописно послание в защита на радикалната организация "Ислямска държава" и Коран. При стрелбата на емблематичния булевард в Париж снощи загина един полицаи, бяха ранени трима, а нападателят беше ликвидиран. Отговорност за атаката, която се случва часове преди президентските избори в страната, пое "Ислямска държава".

bnt avatar logo
от БНТ
17:18, 21.04.2017
Чете се за: 01:09 мин.
По света

Малко след 21 часа снощи в шумната глъчка на емблематичния "Шанз-Елизе" е смутена от серия изстрели. Сива кола спира до полицейски микробус. От нея излиза мъж и започва да стреля с автоматично оръжие.

За минути един от символите на френската столица е залят от море от сини полицейски лампи и евакуиран. В ход е светкавична акция по издирването на съучастници на извършителя. В колата са намерени негови документи и той е идентифициран, но френските власти все още не са потвърдили самоличността му. Според местни медии става дума за 39-годишния французин Карим Шьорфи. Домът му в парижкото предградие Шель е претърсено.

Задържани са трима негови роднини. Известно е още, че стрелецът е криминално проявен, добре познат на полицията, лежал е в затвора за нападение на полицейски служител. През февруари тази година е бил задържан за заплаха на полицай, но е пуснат заради липса на достатъчно доказателства. Появи се информация, че е бил и обект на разследване от антитерористичните власти и че е бил радикализиран. Разследването на случая продължава. Колеги и приятели почетоха паметта на загиналия полицай.

Денис Жакоб, представител на полицейски синдикат: Независимо от обстоятелствата, независимо от всичко няма да се предадем, няма да се поддадем на страха и ще продължим да се грижим за сигурността на френския народ.

Според много от тях ще се наложи преразглеждане на механизмите за работа с радикализирани елементи. Обикновените французи бяха категорични, че не искат стрелбата да се превръща в дивидент за който и да е било политик. Да, има тъга, но няма страх, няма да позволим на терора да попречи нито на изборите, нито на начина ни на живот, заявиха парижани.

"Мисля, че всички ме потенциални мишени, но това няма да ни уплаши. Трябва да устоим и да отидем да гласуваме в неделя", споделя местен жител.

"Вчера всичко беше тъга, омраза, омраза към хората. Но нещата не бива да се смесват, трябва да продължим да живеем заедно, важно е! Това най-красивият булевард, Париж е ударен... Не разбирам", казва френски гражданин.

Случилото се на "Шанз-Елизе" едва ли ще се отрази на изборите в неделя, смятат политолози. Мерките за сигурност обаче са драконовски - за вота са мобилизирани са 55 хиляди полицаи и жандармеристи и 7 000 военни.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Свидетелски на Нора Арсова от мястото на нападението на Шанз-Елизе
Свидетелски на Нора Арсова от мястото на нападението на "Шанз-Елизе"
Изграждат социален център в ромската махала в Микрево
Изграждат социален център в ромската махала в Микрево