Трима души загинаха при стрелба в трамвай в холандския град Утрехт. Девет души са ранени, трима от тях тежко. Полицията издирва мъж от турски произход. Властите заявиха ,че нападението е терористично. Няма данни за пострадали българи. Полицията в Холандия е на крак.

Вижте повече в прякото включване на Десислава Апостолова:

Започва заседание на кризисния център при холандския премиер Марк Рюте, след което ще се разберат повече подробности за нападението и нападателя. Засега е ясно, че 37-годишният мъж е от турски произход, но е живял в Холандия.

Името му се появява в дело за изнасилвнане преди две седмици. Има информация, че той е познат на полицията заради заплахи срещу жени и полицаи. По-рано днес полицията обискира и жилище в близост до площад 24 октомври, където беше извършено нападението днес. Беше конфискувана и кола, за която се предполага, че е използвана от нападателя, след като е била открадната от него.

Засега се говори за един извършител, но преди малко кметът на Утрехт заяви, че не е изключено да има и повече извършители. Нивото на заплаха в провинция Утрехт беше повишено до 5-о, най-високо ниво.

МВнР: Няма пострадали българи в Утрехт

МВнР: Няма пострадали българи в Утрехт

Към 13:30 часа българско време посолството ни в Хага не разполага с информация за пострадали български граждани при стрелбата в Утрехт, съобщиха от МВ...

Опасност в Утрехт със сигурност има, защото извършителят е все още на свобода. По-рано днес полицията призова гражданите да останат по домовете си, но впоследствие това съобщение беше отменено.

Улиците на Утрехт са почти празни, като могат да се видят само полицаи. Училищата, университетът и детските градини са затворени. В градовете по цяла Холандия има засилени мерки за сигурност. Извършват се операции по магистралите и по границата на Белгия, което означава, че властите не изключват възможността нападателят да се опита да напусне Холандия.

© БГНЕС
След стрелбата в Утрехт: 3-ма убити и 9 ранени

След стрелбата в Утрехт: 3-ма убити и 9 ранени

Трима са убитите и 9 ранените при стрелбата в трамвай в холандския град Утрехт, съобщи преди минути кметът на града, предаде нашият кореспондент Десис...