Нападателят от велоалеята в Ню Йорк няма угризения на съвестта, отдавна е подготвял атаката и е искал да причини възможно повече жертви, става ясно след първото му явяване пред съда. Срещу него са повдигнати обвинения в тероризъм, едното от които носи смъртна присъда. В Туитър президентът Тръмп написа, че той трябва да бъде осъден на смърт.

Вдъхновение от "Ислямска държава", година подготовка на терористичния акт, тренировки с нает камион седмица преди него, избор на Хелоуин, за да има повече хора на улицата. Тези факти изнася досега разследването. Саипов първоначално планирал удара на Бруклинския мост, смятал да сложи на пикапа знамето на "Ислямска държава", но се отказал, за да не привлича внимание.

Пред съда е бил в инвалидна количка заради огнестрелната рана при ареста му. Там е говорил малко, но се е съгласил да го разпитват на болничното легло. В намерените у него пропагандни материали са и видеа на обезглавяване на пленници на "Ислямска държава". Ето и обвиненията:

Йон Ким - областен прокурор Ню Йорк: Първо, материална подкрепа на терористична организация - а именно "Ислямска държава". И второ федерално обвинение - за насилие и унищожаване на превозно средство с умишлено пренебрегване на безопасността за хората, довело до многобройни жертви.

Такива престъпления предвиждат доживотен затвор и смъртно наказание, федералният характер на обвиненията позволява да не се спази забраната на смъртно наказание в щата.

В Туитър президентът Тръмп написа, че терористът, трябва да получи смъртно наказание, предложи и да го изпрати в затвора в Гуантанамо. Тези негови реакции предизвикаха и критики, че е възможно така да повлияе на съдебните заседатели.

© БТА