НОВИНИ

"Ислямска държава" пое отговорност за убийството на двама души в Париж

30-годишен мъж уби двама и рани един човек в парижкото предградие Трап. Жертвите са сестрата и майката на нападателя. Френската полиция застреля мъжа, а "Ислямска държава" побърза да поеме отговорност за нападението. Подобни атаки зачестяват в различни страни, а терористичната мрежа ги причислява към своята дейност.

Милен Атанасов
от Милен Атанасов
17:19, 23.08.2018 (извънредно)
Чете се за: 00:45 мин.
По света

Тероризъм или агресия в резултат на психически отклонения? А може би и двете? 30-годишният нападател, пробол с нож близките си в парижкото предградие, не се подчинил на предупрежденията на полицията да пусне оръжието и бил застрелян, след като излязъл от дома си и ранил тежко случайна минувачка.

Френският вътрешен министър заяви, че едва ли нападателят е действал по указания на "Ислямска държава". Но според френските антитерористични служби около петдесетина души са преминали през структура, наречена "мрежата на Трап", която изпращала бойци в редиците на джихадистите в Сирия и Ирак.

"Ислямска държава" пое отговорност за днешната атака с нож. Както и за други атаки с подобен почерк в Чечения. Там преди три дни няколко полицаи бяха ранени при поредица от нападения. Чеченските власти съобщиха, че "бандитите са неутрализирани" и нямало съмнение, че те са действали под влиянието на джихадисти. Бандитите се оказали деца - най-малкото на 11, а най-голямото - на 17 години.

Ножът и внезапните атаки с кола срещу пешеходци и колоездачи изглежда заместват раниците и коланите с експлозиви. Точно такъв е призивът, отправен в последното обръщение на лидера на "Ислямска държава" Абу Бакр ал Багдади. В 55-минутно видео, публикувано в социалната мрежа Телеграм, той похвали "лъвовете", извършили скорошните терористични нападения в Канада и Европа и прикани поддръжниците си да използват бомби, ножове и коли, за да атакуват враговете.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Съдът остави в ареста шофьора, който помете трима младежи на тротоар в Петрич
Съдът остави в ареста шофьора, който помете трима младежи на тротоар в Петрич
Увеличават цената на парното и топлата вода от 1 октомври
Увеличават цената на парното и топлата вода от 1 октомври