След драматично преследване беше задържан нападателят, който по-рано днес се вряза с автомобил в група френски военни край казарма в парижко предградие. Шестима бяха ранени. Нападателят е прострелян при операцията по ареста му. Вътрешният министър е категоричен, че става дума за терористичен акт.

"БМВ", сочено като кола на нападението срещу френските военни, е на мястото на ареста с пробойни от куршуми. Полицаите са стреляли няколко пъти и са ранили беглеца на магистрала в посока към Кале. Един полицай е пострадал от заблуден куршум. Самият заподозрян не е бил въоръжен.

Сутринта той изчакал излизането на военните за дежурство от казармата в парижкото предградие Льовалоа-Пере и ускорил към тях, след което избягал, разказват очевидци. Двама от шестимата пострадали са в сериозно състояние, но никой не е с опасност за живота.

Очевидка: Видях ги вече ранени. Един беше на носилка имаше други двама на подвижни столове или прави. Двама бяха в съзнание, човекът на носилката помръдна. Виждаме военните непрекъснато, тук минават майки с деца защото наоколо има училища. На тази глуха уличка винаги е пълно с хора, дори през зимата, но за щастие, не и тази сутрин.

Франция е в извънредно положение от 2015-а заради серия терористични нападения с общо 239 жертви. Атакуваният днес патрул е част от операция "Страж" за гарантиране сигурността на страната с участието и на армията. Мобилизирани са около 7 хиляди френски военни, половината от тях в Париж.

Жерар Колон - министър на вътрешните работи на Франция: Знаем, че случилото се днес е преднамерен акт, а не катастрофа. Войници от операция "Страж" става мишена за шести път от първи януари 2015-а.

Нож, чук, огнестрелно оръжие и мачете бяха използвани от екстремисти при отделни атаки срещу патрули на ключови места в Париж само през тази година. Едва преди четири дни мъж с хладно оръжие и викове "Аллах е велик" атакува охраната в района на Айфеловата кула, но беше неутрализиран без пострадали.

© БТА
Задържаха нападателя, атакувал с кола френски военни

Задържаха нападателя, атакувал с кола френски военни

Задържан е нападателят, който по-рано през деня се вряза с автомобил в група френски военни край казарма в предградие на Париж и рани шестима от тях.

Автомобил блъсна войници в Париж, двама са тежко ранени

Автомобил блъсна войници в Париж, двама са тежко ранени

Френски войници са блъснати с автомобил в парижкото предградие Льовалоа-Пере, съобщава Ройтерс, като се позовава на местни източници. Ранените са няко...