Лекарите от Спешната помощ в Горна Оряховица са готови да напуснат колективно заради ескалацията на агресията срещу тях. Жена с болно бебе е нападнала и била фелдшерка през нощта в неделя. По случая е образувано бързо производство за причиняване на лека телесна повреда.

Горна Оряховица

В спешното отделение на болницата в Горна Оряховица постъпило 5-месечно бебе с порок на сърцето и висока температура, а лекарите преценили, че трябва да бъде транспортирано до болницата във Велико Търново. Докато екипът подготвял линейката, майката на детето изчаквала отвън.

Наталия Армянова - фелдшер ЦМСП - Филиал Горна Оряховица : Аз трябваше да транспортирам бебето с майката. Вратата я чухте как се отваря и затваря. Чува се едно хлопане и тя се развика майката, защо ѝ хлопам под носа.
Как борят агресията в лечебните заведения във Варна, Русе и Благоевград

Как борят агресията в лечебните заведения във Варна, Русе и Благоевград

Заради зачестилите случаи на агресия, болниците във Варна и Благоевград са наели охрана и са се оборудвали с паник бутони. В Русе са монтирани камери.

В този момент 35- годишната майка от ромски произход се нахвърлила върху фелдшер Армянова и я ударила с телефон през лицето.

Наталия Армянова - фелдшер ЦМСП - Филиал Горна Оряховица: Около сантиметър и половина ми е разбита горната устна, с хематом на венеца. Телесните травми не са толкова страшни, колкото психическите.
Мерки срещу насилието над медици

Мерки срещу насилието над медици

Случаите на насилие над лекарите се увеличават, но не и осъдените. От Българския лекарския съюз обявиха, че започват национална кампания срещу насилие...

Днес Наталия Армянова подаде предизвестие за напускане, а колегите й са категорични, че ще я подкрепят с колективна оставка.

Нела Радева -фелдшер ЦМСП - Филиал Горна Оряховица: Бях нападната през лятото и де факто те са безнаказани. След като тези за мен нагли нападатели остават безнаказани, тези случаи ще продължават.

Междувременно днес следобед мидицински екип беше нападнат отново в центъра по хемодиализа на Великотърновската болница, докато се опитвал да спаси живота на възрастна жена в критично състояние.

© БНТ

В защита на нападнатите медици, тази вечер жители на Горна Оряховица излязоха на мълчалив протест пред Центъра за спешна помощ.

Спешните екипи също се включиха в гражданското недоволство. За кратко те оставиха работните си места и настояха агресията в болниците в страната да спре. Те поискаха държавата да се намеси, както и да има ефективни присъди за нападателите над здравни работници.