НОВИНИ

Наплив на бежанци към Гърция

Само за първите 15 дни на месеца в Гърция са пристигнали по море 691 бежанци и мигранти, сочат данни на международната организация по миграцията, цитирани от гръцкото издание "Катимерини". Вестникът отбелязва, че през този интервал в Европа са пристигнали общо 2 876 души, от които 2 185 - в Италия, а останалите - в Гърция. Пристигналите по същото време миналата година са наброявали 23 664 души.

наплив бежанци гърция
bnt avatar logo
от БНТ
10:14, 18.01.2017
Чете се за: 00:31 мин.
По света

В. "Етнос" пише, че миграционната криза е била обсъждана на разговорите на италианския президент Серджо Матарела по време на неговото официално посещение в Атина вчера. Гърция и Италия като страни от европейския юг са изправени пред общи предизвикателства - икономическата и бежанската криза, заявил гръцкият премиер Алексис Ципрас на срещата с Матарела.

Европа трябва да поеме повече ангажименти и да увеличи подкрепата, която оказва на Гърция и Италия, защото миграционният и бежански проблем са проблеми не само на двете страни, но и на цяла Европа, казал италианският държавен глава.

По темата за бежанците вестниците информират още, че европейският комисар Димитрис Аврамопулос днес е на остров Лесбос заедно с още двама европейски представители, за да обсъжда проблемите, възникнали с блокираните там бежанци. Аврамопулос казал, че Европейският съюз работи по изготвянето на единна процедура за убежище, валидна за всички държави членки, а също и че Брюксел разработва механизъм за разпределение на бежанците в Европа.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Белгийски съд прецени, че България не предоставя добри условия за мигрантите
Белгийски съд прецени, че България не предоставя добри условия за мигрантите
Провежда се тренировъчен курс на групата за спасяване с кучета
Провежда се тренировъчен курс на групата за спасяване с кучета