НОВИНИ

Напълно е потушен пожарът в „Дунарит“

Напълно е потушен пожарът, който избухна вчера във военния завод „Дунарит" край Русе. Няма и тлеещи огнища, както и замърсяване на въздуха. Причините за инцидента изяснява Окръжната прокуратура в Русе.

bnt avatar logo
от Даниела Димитрова
20:08, 28.09.2019
Чете се за: 00:42 мин.
У нас

Основната версия, по която се работи, е техничска неизправност. Това потвърди и вътрешният министър Младен Маринов. Разговаряно е с работниците, които са били в цеха, за да се изясни причината за инцидента.

Собственикът на „Дунарит" Емилиян Гебрев отхвърля вероятността пожарът да е умишлен. Според него пламъците са избухнали заради дефект в стара, производствена машина. На мястото на изгорелия цех с тротил ще бъде построен нов, по-модерен. Производството в завода ще бъде възобновено още в понеделник, за да не се закъснява с поръчките.

24 часа след пожара в цеха за окомплектоване на артилерийски боеприпаси пред завода е само ръководството. Вече са успели да направят оглед на щетите.

Петър Петров - изпълнителен директор на "Дунарит" АД: "Опушени стени, деформиран покрив, там, където е горяло, грубо също някакво оборудване е опушено и повредено. Може би част от носещите елементи също са поддали, но всичко това е поправимо“.

За да не спира работата, производството ще се разпредели в други помещения на завода. След новината за потушаването на пожара - в съседното село Николово хората са по-спокойни.

Местните хора се надяват мерките за сигурност във военния завод наистина да са железни, за да не се повтори трагедията от преди 26 години, когато при взрив в "Дунарит" загинаха петима души.

Очаква се огледът на разследващите органи да започне най-рано в понеделник.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Засилени мерки за сигурност на президентските избори в Афганистан
Засилени мерки за сигурност на президентските избори в Афганистан
Ален Робер изкачи небостъргач във Франкфурт
Ален Робер изкачи небостъргач във Франкфурт