НОВИНИ

Напрегната обстановка в Кърджали преди вота в неделя

Голям брой застъпници регистрират две от основните партии, които се борят за гласовете на избирателите в Кърджали. Партиите правят и непрекъснати промени в състава на секционните избирателни комисии. Това на практика показва колко изнервена е борбата за гласове в Кърджали и региона.

Диана Тодорова
от Диана Тодорова
18:10, 24.03.2017
Чете се за: 01:09 мин.
У нас
напрегната обстановка кърджали вота неделя

Застъпниците с важни, защото чрез тях законно можеш да контролираш изборния процес и броенето на гласовете. На тези избори обаче, те имат по-голяма роля, тъй като такова голямо политическо противопоставяне в Кърджали е прецедент.

506 са избирателните секции в Кърджали. Във всяка една от тях в зависимост от техния брой ще работят от 5 до 7 членове на секционни избирателни комисии. Да имат свои представители в тях имат право само парламентарно-представените партии и затова останалите използват формата „застъпник", за да си гарантират наблюдение при процеса на броене на бюлетините.

Промени в състава на комисиите се правят и след като РИК е провела обучението за това как да се провежда изборния ден, което поражда опасението, че в неделя в СИК-овете ще има неподготвени хора.

Голям брой жалби за нелоялна агитация и нарушения валят в РИК. Така две от борещите се за гласовете на избирателите партии, правят предизборната битка още по-напрегната. В деня на заключителните предизборни прояви в Джебел агитацията се води на български и турски език в явно нарушение на закона. Това не смущава избирателите, сред които има доста хора, дошли от Турция специално за вота и които трудно говорят български.

Днес е пазарен ден, в магазините за месо се продават току-що заклани животни. Обещанието, че всеки, който се връща в Турция, ще може да изнесе по 20 кг месо, въпреки че това обичайно е забранено, е направило продавачите в този магазин по-чевръсти.

Тук очакват още техни роднини от Турция да си дойдат до неделя - хем да гласуват, хем да се видят, защото както каза един от мъжете , от неговите десет чичовци, седем живеят там.

След разговори с хора, които са дошли да гласуват стана ясно, че им е нужно удостоверение, за това, че са гласували, за да могат да ползват и наобратно безплатния транспорт. Един от начините, по които може това да стане е те да получат печат от местния кмет. Дали местната власт ще се съгласи да направи това предстои да разберем.

В очакване на утрешния ден за размисъл тук сметките на политиците продължават. Продължава и агитацията, за която не се пестят никакви средства.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Откриха ку-треска при домашни животни в благоевградското село Церово
Откриха ку-треска при домашни животни в благоевградското село Церово
Филтър за фини прахови частици е монтиран в благоевградското село Зелен дол
Филтър за фини прахови частици е монтиран в благоевградското село Зелен дол