НОВИНИ

"Нощ на дългите ножове" в Германия

Дълга нощ на преговори предстои в Берлин между консервативния блок на Ангела Меркел, Свободните демократи и Зелените за съставяне на коалиционно правителство на Германия. До сутринта трите формации трябва да постигнат принципно споразумение по различните политики, за да може Меркел да започне четвъртия си Канцлерски мандат преди Коледа.

bnt avatar logo
от Деян Йотов
19:24, 16.11.2017
Чете се за: 00:49 мин.
По света

Цял ден консерваторите, либералните Свободни демократи и Зелените продължиха в различни формати започналите преди 3 седмици проучвателни преговори. А тази вечер се събират и лидерите на трите формации, които се опитват да съставят коалиция. Ангела Меркел призна, че има много разнопосочни позиции, но изрази увереност, че компромис е възможен.

Ангела Меркел, канцлер на Германия и лидер на ХДС: "Днес е денят, в който трябва да се поставим взаимно в положението на другите. Да си зададем въпроса какво е важно за тях. Ако успеем да го направим, а аз вярвам, че можем, изходът от преговорите ще е положителен."

Сред най-спорните теми е мигрантската политика. Баварският Християнсоциален съюз настоява Меркел да наложи лимит за приемане на до 200 хиляди души годишно. Зелените обаче са против. И не искат да отстъпват, след като вече се съгласиха да отпаднат две ключови техни обещания на изборите - до 2030 година да бъдат спрени електроцентралите на въглища и драстично орязан броят на автомобилите, които се движат с дизелово гориво.

Клаудия Рот, Съюз 90/Зелените: "Наистина се опитахме да изградим мостове във всички сфери. Но и регионалната баварска партия също трябва да прояви гъвкавост."

"Нощ на дългите ножове" нарекоха германските медии последния опит за успех на проучвателните коалиционни преговори. Никой от участниците в тях няма интерес от провал, тъй като социолозите предричат при повторни избори популистката "Алтернатива за Германия" да постигне още по-силен резултат от близо 13-те процента, които спечели през септември.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Противоречив закон за чуждите медии беше приет в Русия
Противоречив закон за чуждите медии беше приет в Русия
Проф. Атанас Семов: Мониторинговият доклад показва безпомощността на ЕК
Проф. Атанас Семов: Мониторинговият доклад показва безпомощността на ЕК