НОВИНИ

Напрежение и размирици след президентските избори в Габон

Протестиращи излязоха по улиците и подпалиха парламента, след новината, че досегашният президент Али Бонго печели. Опозиционният кандидат Жан Пинг обяви, че обявените резултати са измама, а той е победител. Ситуацията в страната е критична, защото част от избирателите не се разпознават в резултатите, коментира за "По света и у нас" ръководителят на наблюдателната мисия на Евросъюза на изборите в Габон Мария Габриел.

Цветелина Йорданова
от Цветелина Йорданова
18:01, 01.09.2016
Чете се за: 01:08 мин.
По света

Броени минути след обявяването на Али Бонго за победител, привърженици на опонента му Жан Пинг изпълниха улиците, подпалиха парламента и разграбиха магазини. Полицията използва сълзотворен газ и зашеметяващи гранати. силите на реда щурмуваха предизборния щаб на Жан Пинг, за да открият виновните за палежа в парламента. Двама души са загинали, има десетки ранени.

Налице беше желание демократичният процес да се случи, но имаше непрозрачност и липса на информация в отделните етапи от провеждането на изборите, коментира ръководителят на наблюдателната мисия на ЕС в Габон Мария Габриел.

Мария Габриел, евродепутат, ръководител на наблюдателната мисия на ЕС в Габон: "Ситуацията в Габон е критична, защото при анонсирането на резултатите голяма част от хората не се разпознават в тях. Нашата мисия продължава да призовава за това, което според нас е най-важно от самото начало - пълна прозрачност и публикуване на резултатите на всяко едно от избирателните бюра, за да може всеки един гражданин да се убеди, че в крайния резултат е отразен и неговият вот".
;

Според обявените резултати Али Бонго печели с 49.8% срещу 48.2% за съперника му Жан Пинг или разлика от 5594 гласа при население от милион и седемстотин хиляди души. Важно е да се следи ситуацията и да призовем за ненасилие, подчерта Мария Габриел.

Мария Габриел: "Силите на реда трябва да се въздържат от свръхреакции и превишаване на правата, само ако има спокойствие и мир, може да се стигне до това процесът да продължи. Защото тези резултати са временни. ЦИК давайки резултатите на вътрешния министър, обявява временни резултати. Но Конституционният съд, след като мине срокът, определен от закона за разглеждане на оплакванията и съответните аргументи и доказателства, ще се произнесе за крайния резултат".

Али Бонго призова за помирение след обявяването на резултатите. През 2009 г. той наследи на поста баща си - Омар Бонго Ондимба, управлявал 41 години бившата френска колония, богата на петролни залежи.

Съперникът му за поста Жан Пинг е бивш председател на Африканския съюз, бил е приближен на бащата на Али Бонго и няколко пъти е заемал министерски постове в кабинета му.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Вандали изпочупиха спортни площадки в Девня
Вандали изпочупиха спортни площадки в Девня
Нов президент на Бразилия от днес
Нов президент на Бразилия от днес