НОВИНИ

Напрежение между българи и роми в село Кърнаре

Жители на карловското село Кърнаре и на съседни населени места блокираха за кратко подбалканския път София - Бургас. Те протестират срещу агресията на група роми, които в събота вечерта раниха човек и изпочупиха местно заведение, по време на частно парти, след като им било отказано да бъдат обслужени. Трима от нападателите бяха задържани за хулиганство за 72 часа.

bnt avatar logo
от Станислава Христозова
20:52, 06.05.2019
Чете се за: 00:29 мин.
У нас

Протестиращите се опитаха да стигнат до ромската махала, но полицията и жандармерията не ги допуснаха. Тъй като нямаха разрешение да блокират подбалканския път София - Бургас, те няколко пъти пресичаха пешеходна пътека.

Кметът на Кърнаре Боньо Бонев обясни, че в селото живеят около 300 роми и всички постройки са незаконни, а от общината в Карлово казаха, че комисия започва да описва незаконните къщи. По-късно на ромите ще бъде предложено да закупят парцели и да си построят къщи.

Емил Кабаиванов - кмет на община Карлово: Държавата да ни помогне със средства и експертен потенциал за изработване на подробни устройствени планове, типово проектиране, защото една част от тези хора може да кажат, че нямат средства да проектират.

Вече 10 години общината настоява да бъде открит полицейски участък в най-близкото село до Кърнаре - Розино, за да има 24-часово полицейско присъствие, но резултат няма.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Стево Пендаровски спечели президентските избори в Северна Македония
Стево Пендаровски спечели президентските избори в Северна Македония
Самолет се разби в Мексико
Самолет се разби в Мексико