НОВИНИ

Напрежение между ЕС и Турция заради Кипър

Европейският съюз призова Турция да избягва действия и заплахи срещу страни - членки. Брюксел отправи към Анкара сериозно предупреждение първо заради морски инцидент в изключителната икономическа зона на Кипър, а след това и за сблъсък на патрулни катери край гръцки островчета в Егейско море. След втория инцидент Еврокомисията настоя Турция да не забравя добросъседските отношения, особено преди срещата на президента Ердоган с европейските лидери във Варна на 26 март.

bnt avatar logo
от Деян Йотов
17:45, 13.02.2018 (извънредно)
Чете се за: 00:58 мин.
По света

Повод за първото предупреждение на Европейската комисия към Анкара стана инцидент с кораб на италианската енергийна компания ЕНИ, който не бил допуснат от турски бойни кораби до Блок 3 на газовите находища край Кипър. Турция твърди, че брани интересите на кипърските турци, които също имат право на достъп до газа.

След разговор с кипърския президент Никос Анастасиадис председателят на Европейския съвет Доналд Туск заяви в Туитър:

"Призовавам Турция да избягва заплахи и действия срещу която и да било страна членка на Евросъюза. А да се посвети на добросъседските отношения, на мирното решаване на спорове и на спазването на териториалния суверенитет."

Междувременно обаче беше съобщено, че турски патрулен катер е предизвикал сблъсък с катер на гръцката брегова охрана край безлюдни островчета между Додеканезите и турския бряг - на 7 километра от Бодрум. За същите островчета - Имия за гърците и Кардак за турците, през 1996 година Гърция и Турция бяха на крачка от конфликт.

Турският президент Реджеп Ердоган нарече действията на Кипър и Гърция опортюнистични, защото съвпадали с военната операция на Турция в Сирия:

Реджеп Ердоган, президент на Турция: Бойните ни кораби, самолетите ни и останалите бойни единици следят изкъсо случващото се и имат заповед да се намесят по всички възможни начини, ако трябва.

Еврокомисията реагира с повторение на призива на Доналд Туск, но със допълнението, че войнствените изявления няма да му помогнат да нормализира отношенията си с Европейския съюз.

Маргаритис Схинас, говорител на Европейската комисия: Негативни изявления, които вредят на добросъседските ни отношения, трябва да бъдат избягвани. Особено по пътя към Варна.

За 26 март се очаква в черноморския ни град премиерът Бойко Борисов да бъде домакин на среща на Ердоган с Туск и с председателите на Еврокомисията и на Европарламента - Жан-Клод Юнкер и Антонио Таяни.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Задържаният по подозрения в тероризъм Захри е бил високо в йерархията на ИДИЛ
Задържаният по подозрения в тероризъм Захри е бил високо в йерархията на ИДИЛ
Почина дядо Добри
Почина дядо Добри