Париж отзова посланика си в Рим, заради серията от словесни атаки от страна на италианските политически лидери. От френското външно министерство призоваха Италия да се върне към "по-приятелски подход", а италианският вицепремиер Матео Салвини изрази готовност да се срещне с френския президент Еманюел Макрон.

Безпрецентно влошаване на дипломатическите отношения между Италия и Франция, каквото не е имало от времето на Втората световна война.

Париж отзова за консултации посланика си, след като неколкократно италианските вицепремиери - Матео Салвини от дясната партия "Лига" и Луиджи Ди Майо от популисткото антисистемно движение "Пет звезди" се изказаха остро за френския президент Макрон по различни теми.

Капката, която преля чашата на търпението на Франция, беше новината за среща между Ди Майо и френските "жълти жилетки" - акт, определен от Париж като намеса във вътрешната ѝ политика. От френското външно министерство излязоха с декларация, в която призовават италианските популистки лидери да не манипулират двустранните отношения с предизборни цели.

"Жълтите жилетки" скараха Франция и Италия

"Жълтите жилетки" скараха Франция и Италия

Скандал между Париж и Рим. Италианският вицепремиер е разговарял с лидери на френските "жълти жилетки". За срещата съобщи лично Луиджи Ди Майо, който...

Не закъсня и отговорът на италианското правителство - вицепремиерът Салвини заяви, че не иска да се кара с Франция и ще се радва да се срещне с Еманюел Макрон.

Той се обяви за нова страница в отношенията между Рим и Париж, но поиска френската полиция да спре да връща мигранти на границата с Италия, както и да бъдат предадени 15 леви екстремисти, намерили убежище във Франция.