Пакистан отзова своя посланик в Ню Делхи и изгони индийския му колега заради решението на Индия да премахне специалния статут на Кашмир. По-рано днес Исламабад заяви, че понижава нивото на дипломатическите отношения и замразява двустранната търговия с Индия.

В понеделник Индия промени член 370 от конституцията на страна, който позволяваше щатите Джаму и Кашмир да създават собствени закони. Доводът за решението е, че според Ню Делхи Пакистан подкрепя и финансира бунтовнически организации.

Малко след това последва и бърза реакция от страна на Китай и Пакистан, които имат претенции за части от областта Кашмир. Според Пекин, Индия подкопава териториалния суверенитет на Китай. А пакистанският премиер Имран Хан призова световните лидери да се намесят и помогнат за "разкриване на бруталния расистки режим на Индия и нарушаването на човешките права от страна Ню Делхи".

От неделя всички видове комуникации в Кашмир са прекъснати. Въведен е полицейски час. Има сигнали за протести, както и задържани местни лидери посочва Би Би Си.

През февруари тази година Исламабад свали два индийския самолета, а при обстрел загинаха седем души по границата, след като Пакистан и Индия си размениха артилерийски огън.