Обединеното кралство препоръча на британските кораби временно да избягват Ормузкия проток, където иранските власти задържаха петролен танкер, плаващ под британски флаг. Втори кораб също беше задържан за кратко, но по-късно освободен. В Лондон беше извикан за обяснения иранския шарже д'афер. ЕС изрази безпокойство, а българското външно министерство призова в Туитър за освобождаване на танкера и екипажа му.

Иран задържа петролния танкер "Стена Имперо" с твърдението, че е нарушил морското право. Корабът в момента се намира на иранско пристанище, а 23-членният екипаж ще остане на борда му до края на разследването.

Твърдението на Техеран е, че танкерът се е сблъскал с ирански риболовен кораб.

Аллахморад Афифипур, началник на пристанищни власти на Иран: След инцидента е изпратен сигнал за бедствие. За съжаление танкерът под британски флаг го игнорира и променя курса си. Това е нарушение на международните регулации и създава условия за други инциденти.

Според иранския Съвет на пазителите обаче, действията срещу "Стена Имперо" са в отговор на задържането на ирански танкер по-рано този месец. Корабът "Грейс 1" беше задържан в Гибралтар по подозрения, че нарушава европейските санкции, транспортирайки петрол за Сирия.

Външният министър на Великобритания Джеръми Хънт предупреди Техеран, че е поел по опасен път и че ще има сериозни последствия, ако не бъде намерено бързо решение.

Джеръми Хънт, министър на външните работи на Великобритания: Не разглеждаме военни варианти. Ще търсим дипломатическо решение на ситуацията. Свободата на корабоплаване в Залива е абсолютно необходима и ако тя бъде нарушена, големият губещ ще е Иран.

Франция и Германия на свой ред призоваха Иран да освободи петролния танкер.

За Великобритания задържането на два плавателни съда от Иран е недопустимо

За Великобритания задържането на два плавателни съда от Иран е недопустимо

Великобритания заяви, че задържането от Иран снощи на два плавателни съда в Ормузкия проток - единият под британски, а другият под либерийски флаг - е...