НОВИНИ

Напрежение между Лондон и Техеран след задържането на британски танкер

Обединеното кралство препоръча на британските кораби временно да избягват Ормузкия проток, където иранските власти задържаха петролен танкер, плаващ под британски флаг. Втори кораб също беше задържан за кратко, но по-късно освободен. В Лондон беше извикан за обяснения иранския шарже д'афер. ЕС изрази безпокойство, а българското външно министерство призова в Туитър за освобождаване на танкера и екипажа му.

Ива Стойкова
от Ива Стойкова
19:00, 20.07.2019
Чете се за: 00:40 мин.
По света

Иран задържа петролния танкер "Стена Имперо" с твърдението, че е нарушил морското право. Корабът в момента се намира на иранско пристанище, а 23-членният екипаж ще остане на борда му до края на разследването.

Твърдението на Техеран е, че танкерът се е сблъскал с ирански риболовен кораб.

Аллахморад Афифипур, началник на пристанищни власти на Иран: След инцидента е изпратен сигнал за бедствие. За съжаление танкерът под британски флаг го игнорира и променя курса си. Това е нарушение на международните регулации и създава условия за други инциденти.

Според иранския Съвет на пазителите обаче, действията срещу "Стена Имперо" са в отговор на задържането на ирански танкер по-рано този месец. Корабът "Грейс 1" беше задържан в Гибралтар по подозрения, че нарушава европейските санкции, транспортирайки петрол за Сирия.

Външният министър на Великобритания Джеръми Хънт предупреди Техеран, че е поел по опасен път и че ще има сериозни последствия, ако не бъде намерено бързо решение.

Джеръми Хънт, министър на външните работи на Великобритания: Не разглеждаме военни варианти. Ще търсим дипломатическо решение на ситуацията. Свободата на корабоплаване в Залива е абсолютно необходима и ако тя бъде нарушена, големият губещ ще е Иран.

Франция и Германия на свой ред призоваха Иран да освободи петролния танкер.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
В Германия отдадоха почит на съпротивата срещу Хитлер
В Германия отдадоха почит на съпротивата срещу Хитлер
Магистралата София-Белград ще бъде готова до края на 2021 г.
Магистралата София-Белград ще бъде готова до края на 2021 г.