НОВИНИ

Напрежение между полиция и мигранти в района на Солун

Напрежението в съседна Гръция заради мигранти продължава. Пореден ден на сблъсъци между полиция и мигранти до лагера "Диавата" в района на Солун. Около 2000 души отново опитаха да пробият полицейския кордон, който охранява лагера. Бежанците твърдят, че се искат да достигнат до Западна Европа. Те са били мобилизирани чрез фалшив призив във Фейсбук. Напрежение имаше и в Атина, където 50-ина мигранти седнаха на релсите на централната гара.

bnt avatar logo
от Катя Пеева, кор. на БНР
17:51, 05.04.2019
Чете се за: 00:49 мин.
По света

Продължават сблъсъците между мигранти и полиция до лагера "Диавата " в Солун. Бежанците са подведени от невярна информация в социалните мрежи:"Бъдете готови,отварят пътя към централна Европа", "гърците ви лъжат и незаконно ви държат в лагери". Министерството по миграцията предупреди, че никога няма да се отвори отново пътя на север. Има решение на Европейския съюз. Границата се охранява и от сили на европейската агенция "Фронтекс".

Полицията спря пътя на мигрантите със сълзотворен газ. Хвърляха камъни по силите на реда. Един полицай е ранен. Цялата полиция в Солун е на крак. Частите за борба с безредиците охраняват всеки достъп и път към границата със Северна Македония.

;

Подведени от същата информация, мигрантите от лагера в град Лариса блокираха железопътната линия. Целта им е Солун и от там към Скопие и докъдето стигнат. Повярвали,че ще бъдат допуснати навсякъде в Европа, семейства и групи от бежанци пътуват към Солун.

Мохамед Амер, мигрант от Сирия: От три месеца чета във Фейсбук за тези призиви сами да преминем границите - без да разчитаме на помощта на правителството. Няма значение дали е България, Северна Македония или Албания - ще минем оттам, откъдето можем да стигнем до Западна Европа.

"Това е умишлена акция с цел - натиск върху Европейския съюз", коментират гръцките медии. Полицията разследва представители на неправителствени организации, както вероятно и трафиканти, които очакват, че при отказ мигрантите ще плащат много по-висока цена за нелегален трансфер.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
НОИ има достатъчно средства за новите пенсии тази година
НОИ има достатъчно средства за новите пенсии тази година
Тереза Мей поиска отлагане на Брекзит до 30 юни, ЕС предлага 12 месеца
Тереза Мей поиска отлагане на Брекзит до 30 юни, ЕС предлага 12 месеца