НОВИНИ

Напрежение между Русия и Украйна

Руският президент Владимир Путин пристигна в анексирания Крим за заседание на Съвета за сигурност на фона на обвинения от страна на Киев, че Русия готви всеобхватно нахлуване в Украйна. Ескалира ли напрежението в района на руско-украинската граница?

Цветана Кръстева
от Цветана Кръстева
17:21, 19.08.2016
Чете се за: 00:50 мин.
По света

Международните наблюдатели в Източна Украйна не спират да отбелязват нарушения на примирието в районите на Донецк и Луганск. За последната седмица само в Донецка област е имало 1800 взрива. Мирни жители загиват и от двете страни на фронта. По границата с анексирания Крим е спокойно, но и там дрънчат оръжия.

На поредни за този месец учения Черноморският флот сега отработва тилово обезпечаване, включително прехвърляне на части и оръжия от порт Кавказ в Крим. Този месец, впрочем, в Крим трябва да бъдат дислоцирани ракетните комплекси С-400 и нов радар. Украйна обвинява Русия, че готви нахлуване и трупа войски по източната граница.

Петро Порошенко, президент на Украйна: "Вероятността от ескалация на конфликта остава много висока. Ние не изключваме всеобхватно руско нахлуване."

И Русия обвинява Украйна - че не иска да изпълнява Минските споразумения. След като миналата седмица обяви, че в Крим е разбита украинска диверсионна група, днес руският президент свика на полуострова заседание на Съвета за сигурност. Според Путин украинските власти нарочно изострят ситуацията.

Владимир Путин, президент на Русия: "Изглежда нашите партньори в Киев са решили да изострят ситуацията и е ясно защо го правят - защото не искат или не могат по някакви причини да изпълняват Минските договорености".

В руската военна активност по украинските граници анализаторите виждат продължение на тенденцията, започнала преди 2 години след анексията на Крим и началото на конфликта в Източна Украйна. Други смятат, че и Москва, и Киев целенасочено ескалират напрежението, за да притискат за отстъпки Европа.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Петима мигранти загинаха в Средиземно море, 534-ма бяха спасени
Петима мигранти загинаха в Средиземно море, 534-ма бяха спасени
Половината от автобусите в Благоевград пригодени за хора с увреждания
Половината от автобусите в Благоевград пригодени за хора с увреждания