НОВИНИ

​Напрежение на Корейския полуостров

Съединените щати започнаха да разполагат американска противоракетна система в Южна Корея, заради заплахи от Северна Корея. Вчера Пхенян изстреля 4 балистични ракети. Задълбочава се и кризата между Северна Корея и Малайзия. Пхенян забрани на малайзийски граждани да напускат страната. Малайзия отговори с подобна забрана.

Биляна Бонева
от Биляна Бонева
16:57, 07.03.2017
Чете се за: 00:45 мин.
По света
​напрежение корейския полуостров

Американската противоракетна система може да прихваща ракети с малък и среден обсег. Тя може да действа на 200 километра, а максималната височина, която може да достигне е 150 километра. Новината за разполагането разгневи не само Северна Корея, но и Китай.

Пекин настоя Съединените щати да се откажат от изграждането на противоракетния щит. От китайското външно министерство съобщиха, че "Китай решително ще защитава сигурността си".

Гън Шуан, говорител на Външното министерство на Китай: Последиците тежат на раменете на Съединените щати и Южна Корея.

Появиха се съобщения, че днес в Китай са били затворени 20 магазина от южнокорейска верига. Обяснението на китайските власти е, че сградите не отговарят на противопожарните изисквания.

Вчера Северна Корея изстреля четири балистични ракети от район близо до границата с Китай, които са паднали в Японско море.

И друг път Съединените щати са разполагали противоракетна система заради заплахи от Северна Корея - през 2009-та година на Хаваите и четири години по-късно в Гуам.

Дипломатическата криза между Северна Корея и Малайзия, която започна с убийството на полубрата на севернокорейския лидер, навлезе в нова фаза. Днес Пхенян забрани на гражданите на Малайзия да напускат страната.

Властите в Куала Лумпур реагираха гневно. Те наложиха забрана на служителите в севернокорейското посолство и на официални лица да излизат от държавата. Предполага се, че в Малайзия живеят около 1000 севернокорейци, а гражданите на Малайзия в Северна Корея са 11.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Предизборен диспут за финансирането на културата в Пловдив
Предизборен диспут за финансирането на културата в Пловдив
Уловиха торнадо над Канзас (ВИДЕО)
"Уловиха" торнадо над Канзас (ВИДЕО)