НОВИНИ

Напрежение около Иран и Сирия след сваления израелски изтребител

Продължават реакциите, породени от напрежението заради сваления израелски изтребител на границата със Сирия. Израел предупреди, че ще се защитава при всеки опит да бъде накърнен суверенитетът на страната. Вчера израелските военни обявиха, че са свалили ирански дрон, навлязъл от Сирия над израелска териотория. При последвалите въздушни удари над Сирия израелски изтребител беше свален от зенитен огън. Иран нарече нелепи твърденията, че има дронове на сирийска територия. На тържествата за 39-тата годишнина от Ислямската революция, президентът Хасан Рохани обвини Израел и САЩ, че създават напрежение в региона.

Фани Аронова
от Фани Аронова
18:26, 11.02.2018
Чете се за: 00:54 мин.
По света
напрежение около иран сирия сваления израелски изтребител

Израелски министри посочиха, че армията е изпратила ясно послание до Иран, както и към Сирия да не приютява ирански сили на своя територия. Премиерът Бенямин Нетаняху започна седмичното заседание на кабинета с предупреждение:

Бенямин Нетаняху, министър-председател на Израел: Вчера нанесохме тежък удар на силите на Иран и Сирия. Дадохме на всички да разберат недвусмислено, че нашият начин на действие не се е променил нито на йота. Ще отвръщаме при всеки опит да накърнят нашия суверенитет. Това е политиката ни и тя ще остане такава.

Израелските военни обявиха, че вчерашната поредица от събития е довела до най-сериозните удари срещу Сирия от десетилетия. Това извади преден план проблема с иранското присъствие в страната. Заклетият враг на Израел е съюзник на режима в Дамаск, но уверява, че подкрепата се ограничава до военни съветници. Затова иранските военни нарекоха абсурдни твърденията, че техен дрон е навлязъл от сирийска територия в израелското въздушно пространство. Според Израел и западни наблюдатели обаче Иран участва във войната срещу сирийските бунтовници с военни части и наемници, а също с оръжия и боеприпаси. Иранският президент също беше категоричен.

Хасан Рохани, президент на Иран: Ако някоя страна мисли, че ще постигне задоволителни резултати с подкрепа на тероризма, намеса в работите на други страни или с бомбардиране на съседни, тя прави грешка. Ние сме готови повече от всякога да работим активно за сигурността на региона.

Всичко завърши с унищожаване на боеприпаси на мястото, където падна сваленият изтребител. Днес край израелско сирийската граница е спокойно. Двете държави показаха, че нямат намерение да задълбочават конфликта, отбелязва Ройтерс.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Зимата се завърна, а най-много сняг падна в Смолянско
Зимата се завърна, а най-много сняг падна в Смолянско
Бойко Борисов изпрати съболезнователна телеграма до руския си колега Медведев
Бойко Борисов изпрати съболезнователна телеграма до руския си колега Медведев