НОВИНИ

Напрежение между Германия и Турция

Германия и Турция влязоха отново в задочна размяна на реплики. Този път поводът е изказване на канцлера Ангела Меркел за прекратяване на преговорите за разширяване на митническия съюз между Европейския съюз и Турция. От Анкара заявиха, че европейската политика не може да се определя от една отделна държава. Какво нагнети напрежението по оста Берлин-Анкара в навечерието на парламентарните избори в Германия - вижте.

Тоня Димитрова
от Тоня Димитрова
17:27, 17.08.2017
Чете се за: 01:03 мин.
По света

Ангела Меркел отхвърли призивите за спиране на процеса за присъединяване на Турция към Европейския съюз, но даде сигнал, че Брюксел няма да води преговори с Анкара за модернизиране на съществуващия митнически съюз заради политическото напрежение от последните месеци. В отговор турският министър по въпросите за Европейския съюз Йомер Челик предупреди, че изказването на Меркел нанася вреда на доверието в съюза.

Йомер Челик - министър по въпросите за ЕС на Турция: "Това е много неуместно изказване. Трябва да подчертаем, че нито една страна-членка на Евросъюза не може да дава нареждания на европейските институции или за процесите в съюза. Начинът, по който Европейският съюз взема решения и по който функционират европейските институции е установен с принципи и определени процедури."

Турция е в митнически съюз с Евросъюза от 1995г., но той засяга само определени категории стоки. Двустранната търговия между Турция и Евросъюза се е увеличила през последните години и митническият съюз има нужда от модернизиране. В края на миналата година Еврокомисията поиска от Европейския съвет да започне преговори за разширяване на митническия съюз с Анкара.

Но на фона на нарастващото политическо напрежение между редица европейски държави и Турция световната агенция Ройтерс публикува в началото на месеца документ, според който германското правителство е поискало от Европейската комисия да спре преговорите. Поводът е засилващият се натиск от страна на опозиционните германски партии за приемане на по-остър тон срещу Анкара особено след ареста на 10 германци, в това число репортер и активист за човешки права, заподозрени в терористична дейност.

И макар Меркел да отхвърли разрив между Европа и Турция, тя се обяви за намаляване на предприсъединителната финансова помощ за Турция. По план в периода от 2014-та до 2020-та година Европейският съюз трябва да предостави на Турция 4 милиарда евро. До момента от тази сума са преведени 189 милиона евро помощ за Турция да приведе европейските стандарти в различни сфери като законадателство, човешки права и свобода на словото.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
  97% от изравнителните сметки за парно на столичани вече са в Топлофикация
97% от изравнителните сметки за парно на столичани вече са в "Топлофикация"
Растяща изолация около президента Доналд Тръмп
Растяща изолация около президента Доналд Тръмп