НОВИНИ

​Напрежение сред общопрактикуващите лекари

От съсловната организация казаха, че недоволството на общопрактикуващите лекари може да прерасне в ефективен протест. Причините - недостигът на средства в бюджета, изискването да описване на касови бележки, след преглед на пенсионери и готвени промени в наредбите за диспансеризация и профилактични прегледи. От сдружението предупредиха, че има опасност личните лекари с големи пациентски листи да спрат да записват нови пациенти.

Альоша Шаламанов
от Альоша Шаламанов
08:11, 11.02.2018
Чете се за: 01:23 мин.
Още

В пациентската листа на доктор Николова са записани около 2500 души. В зависимост от възрастта им касата ѝ плаща между 1 лев и 5 стотинки и 1 лев и 47 стотинки. Доктор Николова се стреми да не надвишава лимита от 2500 пациенти, защото ще се наложи назначи още един лекар.

д-р Гергана Николова - общопрактикуващ лекар: "Ние нямаме финансовата възможност да назначаваме втори колеги в практиката. Особено ако при един праг от 2500 те станат примерно 2510. Тези 10 човека просто няма да дадат възможност да се осигури заплата на този лекар."

Дори и да осигури пари за заплата доктор Николова не знае, дали ще може да намери втори лекар.

д-р Гергана Николова - общопрактикуващ лекар: "От както е стартирала реформата непрекъснато намаляваме и няма нови колеги, които да дойдат дори и на освободени практики да заемат мястото, пък камо ли да работят като втори човек."

Пациентите се опасяват, че ако лекарите с големи листи спрат да записват нови хора правото им на избор ще бъде ограничено.

Румяна Вагнер - пациент: "Кошмарно е да попаднеш на лекар, който не може да различи примерно една настинка, която може да се превърне хронично заболяване. Всички искат да отидат при добрия лекар."

От сдружението на общопрактикуващите лекари смятат, че проблемът може да се реши с минимално повишаване на сумата, която касата плаща за записан пациент и отпадане на условието за назначаване на втори лекар при над 2500 записани пациенти.

доц. Любомир Киров - председател на Национално сдружение на общопрактикуващите лекари в България: "Оставете всеки да си менажира практиката. Вие осигурете средствата. Така, че да могат да се привлекат допълнително хора. Ако щете, отпуснете целево средства - за назначаване на сътрудници."

Промени в наредбата за специализация, с които да се привлекат нови кадри, повишаване на потребителската такса и по-добро разпределяне на бюджета искат от сдружението. Предупреждават, че недоволството в редиците им може да прерасне в протест, заради промени в наредби, които се готвят в момента.

доц. Любомир Киров - председател на Национално сдружение на общопрактикуващите лекари в България: "Когато колегите кажат писна ни, нещата ще се случат и няма кого да известяваме предварително. Няма въобще да го обявяваме предварително то просто се случва."

Над 4200 лични лекари в страната са сключили договор със здравната каса. По-малко от 600 от тях са надвишили лимита от 2500 пациенти и са назначили втори човек. Ако медик откаже да запише пациент, той може да подаде жалба в районната здравна каса. До момента такива сигнали в касата и здравното министерство не са постъпили.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
​Продължават протестите срещу случаите на агресия в детските градини
​Продължават протестите срещу случаите на агресия в детските градини
Предупреждение за обилни снеговалежи и силен вятър в почти цялата страна
Предупреждение за обилни снеговалежи и силен вятър в почти цялата страна