НОВИНИ

Напрежение сред пилотите от авиобаза "Граф Игнатиево"

Планираните учебни полети на изтребителите МиГ-29 от авиобаза "Граф Игнатиево" са били отменени днес. От командването на базата обясниха, че времето не е подходящо за изпълнение на програмата. Бойното дежурство по охрана на въздушното пространство обаче се носи. Тази сутрин пилотите масово са докладвали, че се чувстват психологически несигурни и не могат да летят.

bnt avatar logo
от Димитър Димитров
16:03, 24.10.2017
Чете се за: 00:51 мин.
У нас

Пилотите днес останаха на земята заради проблеми, които съпътстват работата им от години. От командването на авиобазата не отрекоха, че има напрежение и тревога, но отказаха коментар на събитията, предаде кореспондентът ни в Пловдив Димитър Димитров.

Извънредната ситуация може да бъде тълкувана не като бунт, а като ясно изразено професионално мнение. Летателният ресурс на самолетите МиГ-29 е почти напълно изчерпан. Нальотът на нашите летци е много малък и на практика те не могат да поддържат стандартите на НАТО.

Доставените 10 двигателя за машините МиГ-29 не могат да бъдат въведени в експлоатация заради документни несъответствия. Липсват гориво и смазочни материали. Цялата ситуация днес предизвика решение на институциите. След заседание на МС стана ясно, че ще бъдат отпуснати 20 млн. лева допълнително за осигуряване на гориво и на логистичното обслужване на самолетите.

Ситуацията коментира днес и министърът на отбраната Красимир Каракачанов. Той потвърди отново ангажимента, че ще бъдат закупени изтребители за нуждите на ВВС. Той заяви и намерение, че трябва да бъде ремонтирана старата техника, с която разполага Българската армия.

Красимир Каракачанов - министър на отбраната: Но учудвам се, че чак днеска са открили, че има проблеми с авиацията и тези настоявания за нов изтребител - не знам кой им е казал, че няма да има нови изтребители. Ще има. Може би някои съвсем изкуствено създават тази ситуация. Аз съм казал каква е моята амбиция. Първо, поддръжка и модернизация на сега съществуващата техника и преговори за закупуване на нов изтребител. Казвам "нов изтребител" и съм го казвал много пъти, учудвам се, че не са ме чули.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Каталуния планира да обжалва временната отмяна на автономията си
Каталуния планира да обжалва временната отмяна на автономията си
Половин килограм живак откриха в дамска чанта на „Капитан Андреево“
Половин килограм живак откриха в дамска чанта на „Капитан Андреево“