НОВИНИ

Напрежение в Белград: Президентът Вучич под обсада

Протестите в Сърбия срещу президента Александър Вучич ескалираха опасно близо до точката на кипене. Опозиционни лидери и демонстранти нахлуха снощи в сградата на обществената телевизия в Белград с настояване да получат достъп до ефир. А днес хиляди протестиращи окупираха с жива верига президентството докато Вучич даваше пресконференция.

bnt avatar logo
от Деян Йотов
19:43, 17.03.2019
Чете се за: 01:14 мин.
По света

Александър Вучич прекара днес близо 5 часа под обсада в сградата на президентството в Белград. Окупацията беше във вид на жива верига от протестиращите всяка събота вече повече от 3 месеца привърженици на опозицията. До ескалацията на напрежението се стигна след снощното нахлуване на опозиционни лидери и демонстранти в сградата на радиото и телевизията на Сърбия.

Александър Вучич, президент на Сърбия: "Сръбската държава няма да позволи да заплашвате с насилие когото и да било. Всички, които си въобразявате, че така можете да постигнете политически резултати, горко се лъжете."

Вучич се възмути, че под предлог, че РТС не ги отразява достатъчно пространно, "хулигани" нахлули в медията с моторни резачки. Зарече се да не се поддава на натиска и използва обидни определения за опозиционерите Бошко Обрадович от националистическата формация "Двери", бившия външен министър Вук Йеремич и бившия кмет на Белград Драган Джилас.

Александър Вучич, президент на Сърбия: "Мислят, че няма да посмея да дойда тук да говоря, защото е страшно, когато фашистът Бошко и олигарсите Йеремич и Джилас тръгнат нанякъде. Аз нямам страх. Мога да изгубя само живота си. Нищо повече!"
;

Нахлуване в РТС не е имало от 5 октомври 2000 година, когато от власт падна Слободан Милошевич. И днес националистът Обрадович се зарече да държи Вучич под обсада, докато и той не падне. А Вучич отвърна в социалните мрежи със снимка как играе шах с вътрешния министър Небойша Стефанович и след това с видеообръщение към своите привърженици да не му идват на помощ, за да няма сблъсъци.

В късния следобед беше съобщено за един осъден по бързата процедура младеж за събитията в РТС и за още поне 7 арестувани днес от цивилни полицаи. Протестиращите се преместиха пред сградата на полицията. И Вучич използва възможността да си тръгне от президентството.

Вук Йеремич, лидер на Народната партия: "Ще падне преди Великден! Ако бъдем единни!"
Бошко Обрадович, лидер на "Двери": "За нас вече няма връщане назад. Оставка на Александър Вучич, оставка на Ана Бърнабич, на Мая Гойкович, на Драган Буйошевич! Свободни избори, предхождани от минимум 6 до 9 месеца свободни медии! Това са нашите искания!"

След като изреди президента, премиера, председателя на парламента и генералния директор на РТС, Обрадович заяви, че протестите продължават.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
След погромите в Париж: Макрон се обяви за силни решения заради протестите
След погромите в Париж: Макрон се обяви за "силни решения" заради протестите
Турският посланик коментира нападението над джамиите в Нова Зеландия
Турският посланик коментира нападението над джамиите в Нова Зеландия