Ветеринарни лекари не бяха допуснати да вземат повторни проби от стадото в Болярово, за което беше оповестен положителен резултат вчера.

От представения протокол стана ясно, че има не едно, а две животни с положителна проба. Собственичката на фермата и ветеринарите влязоха в спор за истиността на документа и реалното състояние на животните.

Ана Петрова овцевъд: Трябваше да имам едно животно с положителна проба, а д-р Колев ми донесе документ две животни, които животни са при мен действително с този номер ушна марка. Всички видяха, че животните ми са живи и здрави. Само не мога да разбера защо са две, след като имаше една положителна проба. Това искам някой да ми го обясни. Лично господин министъра, ако може. Няма да ги пусна да ми вземат проби.

Д-р Стоян Колев: За мен това е възпрепятстване да си върша задълженията. Мен са ме пратили по разореждане на министъра да взема 60 кръвни проби. Ние не говорим за симптоми, а за изолация на вируса. Животните се водят контактни и в зависимост от това дали има други контактни животни. Тогава също се предприемат мерки.

Към момента животните в стопанството на Ана Петрова, които са 200 на брой, остават под карантинно отглеждане.

След вторичното огнище в Болярово - фермери се заканват да откажат нови проби

След вторичното огнище в Болярово - фермери се заканват да откажат нови проби

След като вчера беше съобщено за вторично огнище на чума по дребния добитък, днес ветеринарните екипи трябва да се вземат втори проби от животните в с...