НОВИНИ

Напрежение в Гърция преди прилагането на споразумението ЕС-Турция

Със 169 гласа "за" и 107 "против", гръцкият парламент одобри законопроект, който урежда процедурите за връщане на мигранти в Турция. Решението на Атина проправя пътя за договореното между ЕС и Турция поетапно връщане на кандидати за убежище.

bnt avatar logo
от Катя Пеева, кор. на БНР
22:45, 01.04.2016 (обновена)
Чете се за: 01:14 мин.
По света

Анкара и Атина трябваше да направят законодателни промени, преди да започне прилагане на схемата заради критики от ООН и правозащитни организации, според които има риск човешките права на мигрантите да бъдат нарушени. С наближаването на 4-ти април - денят, в който трябва да започне депортирането, напрежението в бежанските лагери се покачва все повече.

Напрежението между мигрантите в бежанските лагери в Гърция продължава да ескалира с наближаването на 4 април - денят, в който ще започне депортиране в Турция. През последното денонощие избухнаха сблъсъци на Пирея и остров Хиос. Повече от 10 мигранти са настанени в болница. Междувременно днес гръцкият парламент трябва да гласува законопроект, който урежда процедурите за връщане на мигранти в Турция.

Три часа са продължили сблъсъците между афганистанци и сирийци на пристанище Пирея близо до Атина. 8 души са настанени в болница след наранявания с ножове. Късно снощи сблъсъци избухнаха и в бежанския център на остров Хиос. Напрежението е потушено от полиция за борба с безредиците. Тази нощ други 300 души са успели да прескочат оградата на бежанския център и са избягали. Днес гръцкият парламент дебатира законопроект за процедурите за даване на убежище в Гърция и за условията, при които мигрантите ще бъдат връщани в Турция. Гръцкият министър на миграцията Янис Музалас защити законопроекта.

Янис Музалас - министър на миграцията на Гърция: "Защо този законопроект е внесен в парламента? Защото 50 000 бежанци и мигранти са блокирани в нашата страна при условия, които не са добри, но се опитваме да подобрим. В Идомени и Пирея ситуацията не ни кара да се гордеем и смятаме, че това е нарушаване на човешките права. Въпреки това продължаваме да се опитваме и ще бъдем доволни, ако ни помогнете да сложим край на това".

Връщането на мигранти в Турция трябва да започне в понеделник, но е под въпрос, тъй като в Гърция все още не са пристигнали представители на другите европейски страни, които да помагат в процеса. И въпреки, че ще бъдат връщани всички, които пристигат в Гърция след 20 март и нямат право на убежище, притокът не намалява. Над 330 мигранти пристигнаха днес на гръцките острови. Не намалява и притокът на хора към италианския браг. Само днес са пристигнали близо 550 души, сред тях бременни жени и над 40 деца без родители.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Стигат ли на Шешел 13 години в Хага
Стигат ли на Шешел 13 години в Хага
Барак Обама: Опасността от ядрена заплаха не е отминала
Барак Обама: "Опасността от ядрена заплаха не е отминала"