НОВИНИ

Напрежение в Либия - войски се насочиха към столицата Триполи

Великобритания поиска извънредно заседание на Съвета за сигурност на ООН във връзка със ситуацията в Либия. Войски от източната част на страната са се насочили към столицата Триполи.

Ива Стойкова
от Ива Стойкова
06:10, 05.04.2019 (извънредно)
Чете се за: 00:37 мин.
По света

Силите на маршал Халифа Хафтар - силният човек на Източна Либия, се намират на по-малко от 30 км от Триполи. От запад те са превзели без бой пропускателен пункт, потвърди командването на Либийската национална армия в Западна Либия.

Малко след призива на маршал Хафтар, от различни позиции са се насочили войски към столицата, където е базирано правителството на националното единство. По пътя е имало и сблъсъци.

САЩ, Франция, Великобритания, Италия и Обединените арабски емирства призоваха "всички страни" в конфликта в Либия към "незабавно намаляване на напрежението". Лондон поиска извънредно заседание на Съвета за сигурност, което може да се проведе още днес.

Антониу Гутериш, генерален секретар на ООН: Отправям призив да спрат всички военни действия, призив за спокойствие и деескалация, както военна, така и политическа. Няма военно решение на нито един проблем в света и това се отнася и за Либия.

Засега обстановката в Триполи е спокойна, но Либия остава дълбоко разделена от 2011 г. насам. От една страна е правителството на националното единство, създадено през 2015 г. след споразумение, подкрепено от ООН, а от другата - Либийската национална армия.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
До четири седмици ще е ясно възможно ли е споразумение САЩ - Китай
До четири седмици ще е ясно възможно ли е споразумение САЩ - Китай
Спецсъдът ще заседава по делото за отстраняване на кмета на Созопол
Спецсъдът ще заседава по делото за отстраняване на кмета на Созопол